Предсједник РС

Додик: Кривицом опозиције политизација смрти Давида Драгичевића превршила је мјеру

„НЕКА СЕ ИНЦКО БАВИ ТАЈНИМ НАОРУЖАВАЊЕМ У ФБиХ УМЈЕСТО ШТО ЋЕ БЛАТИТИ СРПСКУ“
  • „Не желимо на бази јавног притиска опозиције да предузимамо било какве мјере одговорности. Добро би било да се ово питање врати у институције, да се склони са тргова и улица“
  • „Наравно да бих волио да све иде брже, али Тужилаштво има своју динамику и ми не можемо да на то утичемо. Апелујемо да што прије у јавност изађе са достигнутим степеном истраге и да саопшти неке податке који су важни“
  • Предсједник Српске нагласио да зна да се лидер ПДП-а Бранислав Бореновић састаје са Давором Драгичевићем, оцем настрадалог младића, што, како каже, не сматра лошим. Још је додао: „Мислим да свако ко може да помогне, па тако и Бореновић, треба да се укључи и да дођемо до истине. Ако неку истину знају, позивам их да је саопште. Крајње вријеме би било. Међутим мислим да није пристојно да се путем јавно изречених ставова, прије свега, покушава довести у питање институција каква је полиција“

ПРЕДСЈЕДНИК Републике Српске Милорад Додик изјавио је да је политизација смрти младића Давида Драгичевића превршила мјеру и да трагање за истином поприма све више политички значај, не кривицом породице, него опозиције.

Додик је навео да ће бити предузете мјере одговорности уколико се у случају несрећно страдалог младића Давида Драгичевића „појави неко од представника државних органа ко није обављао свој посао онако како треба“, а тих података, како каже, још увијек нема.

„Не желимо на бази јавног притиска опозиције да предузимамо било какве мјере одговорности те врсте. Добро би било да се ово питање врати у институције, да се склони са тргова и улица“, рекао је Додик новинарима у Бањалуци након састанка са предсједником Владе Српске Жељком Цвијановић, министрима у Влади и српским представницима у заједничким институцијама.

Предсједник Српске сматра да је питање смрти Давида Драгичевића попримило политичку димензију коју опозиција жели да искористи, што, како је навео, може да буде легитимно са становишта њихових интереса, али сигурно није са становишта интереса грађана, а дугорочно ни са становишта интереса породице која је најзаинтересованија за истину.

„Ја сам породици страдалог младића дао све што су тражили. Био сам у кући кад се сазнало за смрт Давида Драгичевића, био сам на сахрани, примио сам их на састанак у свој кабинет, био сам и на протестима, али напросто видим да је та политизација превршила мјеру и да то трагање за истином поприма све више политички значај, не кривицом породице, него кривицом опозиције“, рекао је Додик.

Предсједник Републике истиче да се рад институција Републике Српске у овом случају одвија у складу са процедурама и правилима.

„Наравно да бих волио да све иде брже, али Тужилаштво има своју динамику и ми не можемо да на то утичемо. Апелујемо да што прије у јавност изађе са достигнутим степеном истраге и да саопшти неке податке који су важни“, истакао је Додик, који је и предсједник СНСД-а.

Додик је нагласио да је став руководства Републике Српске и СНСД-а да је безбједносна ситуација у Српској добра, да „нема видљивих угрожавања“, те да има појединачних случајева који траже одговоре.

„Подржавамо рад државних институција и тражимо да се о тим питањима искључиво води законит поступак који не може да подлијеже ни улици, ни трговима, него напросто да се прича заврши онако како то превиђају закони“, рекао је Додик.

Он је истакао да је власт Републике Српске подржала одржавање посебне сједнице Народне скупштине са тачком дневног реда разматрање стања безбједности у Бањалуци и у Српској – „Правда за Давида – правда за све“ у формату који је тражила опозиција.

Додик је додао да власт у Српској не жели да злоупотребљава ничију тугу, те да му је веома жао што се тај случај десио, али да исто тако мисли да има много спекуланата који покушавају да злоупотријебе скупове који се одржавају на Тргу Крајине, не само из Републике Српске, као што то чини опозиција, него и из Федерације БиХ, гдје се та тема одржава у јавности.

„Када су у Федерацији БиХ борци изашли на путеве, директор Обавјештајне агенције је позвао све комесаре полицијских управа кантона и наложио да се борци `очисте` са улица. Они управљају тим процесима, тако управљају и овдје и злоупотребљавају протесте“, рекао је Додик.

Предсједник Српске каже да зна да се лидер ПДП-а Бранислав Бореновић састаје са Давором Драгичевићем, оцем настрадалог младића, што, како каже, не сматра лошим.

„Мислим да свако ко може да помогне, па тако и Бореновић, треба да се укључи и да дођемо до истине. Ако неку истину знају, позивам их да је саопште. Крајње вријеме би било. Међутим мислим да није пристојно да се путем јавно изречених ставова, прије свега, покушава довести у питање институција каква је полиција“, нагласио је Додик.

Он је позвао Тужилаштво да предузме мјере и са становишта јавно изречених оцјена, какве су тврдње оца Давора Драгичевића, те да се утврди да ли је то истина или не.

Додик је рекао и да очекује да ће високи представник у БиХ Валентин Инцко на сједници Савјета безбједности УН почетком сљедеће седмице изнијети нетачне информације и оптужити Српску за стање у БиХ, а требало би да се бави питањем тајног наоружавања које врше у Федерацији БиХ (ФБиХ).

„Инцко ће опет измишљати приче и достављати нетачне податке, умјесто да се окренуо питању тајног наоружавања које врше у ФБиХ. Изјаве лидера СДА Бакира Изетбеговића и премијера ФБиХ Фадила Новалића у том погледу су недвосмислено јасне и упућују на то да се они наоружавају и тајно складиште оружје“, рекао је Додик новинарима у Бањалуци након састанка са премијером Српске Жељком Цвијановић, министрима у Влади и српским представницима у институцијама БиХ.

Додик је подсјетио да је захтјев Српске био да ентитетске владе направе заједничку комисију како би се утврдила истина о овом питању, те да је Република Српска спремна да та комисија прегледа све локације у Српској, али да за такво нешто нема реакције.

„Прије неки дан сам поново рекао да смо спремни да то чак буде и међународна комисија која ће укључивати и Србију и Русију, да то могу да буду земље ЕУ, па чак и САД са локалним представницима, али ни на то нема одговора“, рекао је Додик.

Предсједник Српске је нагласио да је, према доступним медијским извјештајима, јасно да Инцко о томе ништа неће говорити у свом извјештају Савјету безбједности УН, те да он „покушава да поново сву љагу и лаж пласира према Републици Српској“.

Додик је рекао да Република Српска није учесник ни у каквим разговорима у вези са Изборним законом БиХ.

„Намјерно је неко ко то креира избјегао учешће представника политичких партија из Републике Српске, јер се наводно нас не тиче питање у вези са конститутивношћу народа у ФБиХ“, рекао је Додик.

Предсједник Српске истиче да се састанци о измјенама Изборног закона БиХ одржавају у формату два амбасадора – САД и ЕУ, са представницима политичких партија из ФБиХ, иако је за питање Дома народа ФБиХ, које је једно од кључних, заинтересована и Република Српске.

(Срна)

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар