РС и матица

Хил: Заједница српских општина на Косову и Метохији могла да буде формирана до љета

АМБАСАДОР САД У СРБИЈИ: ФРАНЦУСКО-ЊЕМАЧКИ ПЛАН МОЖЕ БИТИ РЕАЛИЗОВАН ДО КРАЈА 2023.
  • Кристофер ХИЛ навео да су француско-њемачки споразум и Бриселски споразум повезани и да је концепт да претходни споразум мора да буде спроведен
  • Нагласио: Много је напретка у екомномским односима Србије и САД и то је важно. Један од главних елемената које ту имамо је Америчка привредна комора. Овдје имамо велике инвестиције. Велике америчке компаније одлучиле су да инвестирају не само у Србију, већ и њену будућност и њену следећу генерацију. Инвестиције су 4,5 милијарди долара и то је озбиљан новац

АМБАСАДОР Сједињених Држава у Србији Кристофер Хил сматра да би Заједница српских општина на Косову и Метохији могла да буде формирана до љета, а француски-њемачки приједлог спроведен до краја године.

Хил је рекао данас за Телевизију К1 да се Вашингтон залаже за потпуно спровођење онога Бриселскогм споразума, што укључује формирање Заједнице српских општина.

Он је навео да су француско-њемачки споразум и Бриселски споразум повезани и да је концепт да претходни споразум мора да буде спроведен.

Он сматра да се треба вратити на основно питање, а то је будућност српске заједнице на Косову и Метохији која тамо вијековима живи и мора, како је истакао, да зна каква јој је будућност.

– Фундаментално је питање да се позабавимо оним што потиче из оригиналног Бриселског споразума, а то је Заједница српских општина. То апсолутно мора да се спроведе уколико очекујемо да неко има поверење у будуће споразуме – рекао је Хил.

Он сматра да људи свакодневно морају да раде на томе да дођу до рјешења и да је зато ова година значајна.

Амбасадор САД у Србији Кристофер Хил изјавио је данас да су односи Србије и САД све бољи, како билатерални, тако и трговински, као и да су америчке инвестиције у Србији вриједне 4,5 миилијарди долара.

Хил је за К1 телевизију рекао и да САД апсолутно подржавају Србију на евопском путу и да желе да Србија постане члан ЕУ.

– Много је напретка у екомномским односима и то је важно. Један од главних елемената које ту имамо је Америчка привредна комора. Овдје имамо велике инвестиције. Велике америчке компаније одлучиле су да инвестирају не само у Србију, већ и њену будућност и њену следећу генерацију. Инвестиције су 4,5 милијарди долара и то је озбиљан новац – рекао је Хил.

Додао је да се из Србије много извози у САД и констатовао да географски јесмо удаљени, али да је трговинска размјена у порасту.

Што се тиче америчких инвестиција, Хил истиче да је Европа одлично тржиште и да, ако хоћете да будете успјешни на том тржишту, морате да водите рачуна гдје ће бити производња и да будете стратешки позиционирани. Хил каже да је увјерен да су многи одлучили да та производња буде управо у Србији, а посебно је импресиониран младом генерацијом у земљи.

– Многи од њих долазе са техничких факултета. Имате успјешне универзитете, не само у Београду, већ и у Нишу. Сада ћу ићи у Крагујевац, за који чујем да има успјешан Универзитет. Оно што чини интересантним да овдје улажемо јесте што Србија води рачуна о младој генерацији и труди се да се осјећају сигурним овде, да могу да остану и имају посао – рекао је амерички амбасадор.

Додаје да, иако је Србија добро мјесто за инвестиције, постоје изазови, као што су, како је рекао, остаци прошлости, односи са Москвом, изазови као што је Косово. Такође, Хил истиче да САД желе да виде Србију у ЕУ.

– За нас је важно да Србија постане чланица ЕУ, што ми апслолутно подржавамо, јер ЕУ представља групу можда наших најбољих пријатеља на свијету. Стало нам је да Србија постане дио ЕУ и да наши односи не буду само билатерано добри, већ да буде и дио ЕУ – закључио је Хил.

Додаје да САД подржавају и иницијативу регионалног повезивања Отворени Балкан.

– Оно што је потребно овом региону је још дубља регионална интеграција, јер ако сте компанија која са стране гледа гдје ће да стави своје производне погоне, она гледа да то не буде тржиште само једне земље, већ да ту буде више земаља. Тако да су иницијативе попут Отвореног Балкана апсолутно одличне иницијативе – поручио је амерички амбасадор.

Сем тога, додаје, ту постоји још једна димензија, а то је да су ту идеју подржали предсједник Србије Александар Вучић, али и премијер Албаније Еди Рама.

– Ако се осврнете на историју видјећете да сте мало када имали тако добре односе Београда и Тиране, као данас. То повезујем управо са том иницијативом. Подржавамо такве иницијативе, желимо да помогнемо људима да помогну сами себи, али то мора бити нешто што потиче из овог региона – закључио је Хил.

Он је поручио да жели да буде дио процеса побољшања односа Србије и САД.

– Вјештина на коју сам највише поносан јесте што сам ту да саслушам људе и да покушам да разумијем њихове ставове. Много се разликујемо, али оно што могу да гарантујем је да ме занима шта људи кажу и њихови разлози – поручио је Хил.

(Срна – Танјуг)

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар