Главно РС и матица

Ковачевић: Разни кербери лају да Српска не подржава Србију

НАГЛАСИО: БАЊАЛУКА ЋЕ ПОДРЖАТИ РЈЕШЕЊЕ ЗА КОСОВО ДО КОЈЕГ ДОЂЕ СРБИЈА
  • За ТВ Прва рекао: „Као што се Београд бори да се поштује Резолуција 1244 Савјета безбједности УН о Косову и Метохији и сви ранији договори у Бриселу, међу којима и о формирању Заједнице српских општина, тако се и ми боримо већ 26 година да сачувамо она права која смо стекли Дејтонским споразумом“
  • „Кључна политичка бошњачка странка (СДА) отишла је у опозицију и сада покушава радикализовати комплетну ситуацију у БиХ да се врати у структуре власти. Због тога је и дошло до срамотног понашања имама (према Светом Сави и СПЦ)“

САВЈЕТНИК предсједника Републике Српске Радован Ковачевић рекао је да постоје разни „кербери“ који покушавају да „лају на Републику Српску“ да она прави неке проблеме Србији, што нема везе са истином, јер је Српска уз Србију и подржава оно рјешење за Косово и Метохију до којег ће Србија доћи.

Ковачевић је оцијенио да питање Косова није завршено и да ускоро неће, те поновио да нема никакве дилема око подршке Бањалуке Београду у свим ситуацијама и изазовима, те да ће Српска и Србија у будућности бити све ближе.

Он је изразио жаљење због одређеног степена нејединства које се могло видјети у парламету Србије током расправе о Косову и Метохији, те истакао да је то напад на позицију Србије и да Република Српска то не може да подржи.

Ковачевић је у изјави за ТВ Прва поновио да и Српска, као и Србија, води аутентичну политику искључиво у интересу својих грађана и од тога неће одустати.

– Као што се Београд бори да се поштује Резолуција 1244 Савјета безбједности УН о Косову и Метохији и сви ранији договори у Бриселу, међу којима и о формирању Заједнице српских општина, тако се и ми боримо већ 26 година да сачувамо она права која смо стекли Дејтонским споразумом – нагласио је Ковачевић.

Према његовим ријечима, без обзира колико и чиме пријетили, Република Српска не може одустати од оног што су њена међународно гарантована права, а то су постојање Републике Српске и право конститутивног народа.

– Иако су нам много пута отимали права, борићемо се да нам се врати све што нам по Дејтону припада – рекао је Ковачевић.

Он је истакао да се Република Српска, исто као и Србија, бори за бољи живот сваког човјека и да има значајн раст економије и свих значајних показатеља, као што је покривеност увозом извозом, раст индустрије, раст плата и пензија.

– Показујемо способност да самостално одлучујемо о својој судбини и бринемо на прави начин о својим грађанима – истакао је Ковачевић.

Говорећи о увредама које су на рачун Републике Српске, Светог Саве и Српске православне цркве изрекли поједини имами Исламске вјерске заједнице у БиХ, Ковачевић је рекао да је срамно и неодговорно то што је један имам из Козарца за Светог Саву рекао да је фашиста, за СПЦ да је секта, за српски народ да је фашистички, а други из Бихаћа да је Република Српска некакав „окот зла“.

– Без обзира на сву ту атмосферу, ми нећемо одустати од Републике Српске никада, то је наша светиња која постоји више од 30 година и трајаће вјечно, биће све ближа са Србијом, у којој ће сваки човјек, без обзира како се зове и које вјере и нације, живјети слободно, добро и све боље – рекао је Ковачевић.

Он је додао да је кључно и да Република Српска буде све слободнија и све ближа Србији, уз коју ће увијек бити у сваком добру и сваком изазову, као што ће и Србија бити уз Српску.

Ковачевић је указао да је од потписивања Дејтона бошњачка страна увијек имала подршку међународне заједнице да се само њима испуњавају жеље, а то је да Срби немају никаква права и ако је могуће да Срба нема у БиХ, али да на њихову жалост до тога неће доћи.

– Штитићемо права Републике Српске – истакао је Ковачевић.

Он је рекао да је раније бошњачки политички фактор блокирао све у БиХ, али да је након посљедњих избора у БиХ добијен мало дургачији замах, да је Савјет министара формиран за само неколико мјесеци, док је за претходни било потребно 14 мјесеци.

– Кључна политичка бошњачка странка ушла је у опозицију и сада покушава радикализовати комплетну ситуацију у БиХ да се врати у структуре власти – истакао је Ковачевић, додајући да се због тога и појављује ово срамотно понашање имама.

(Срна)

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар