РС и матица

Србија ће прва у Европи производити Спутњик V – у институту Торлак до 20. маја

ПОТПИСАН СПОРАЗУМ О ТРАНСФЕРУ ТЕХНОЛОГИЈА ЗА ПРОИЗВОДЊУ РУСКЕ ВАКЦИНЕ У СРБИЈИ
  • Министар Ненад ПОПОВИЋ, који је и предсједник Међувладиног комитета за сарадњу са Русијом: „Од овог тренутка за Торлак су отворени подаци везано за производњу вакцине Спутњик Ве коју је развио најреномиранији руски институт за вирусологију „Гамалеј“. Ради се о осетљивим и поверљивим подацима које могу да размене само партнери који имају огромно међусобно поверење“
  • „Ово је историјски тренутак за нашу земљу… Ово је почетак обнове суверенитета наше земље у производњи вакцина“

МИНИСТАР у Влади Републике Србије и предсЈедник Међувладиног комитета за сарадњу са Русијом, Ненад Поповић, саопштио је да је Институт Торлак данас потписао Споразум о трансферу технологија са Руским фондом директних инвестиција и руском фармацеутском компанијом Генеријум, којим руска страна преноси српској страни податке о процедурама и технологијама неопходним за производњу вакцине Спутњик Ве у Републици Србији.

„Од овог тренутка за Торлак су отворени подаци везано за производњу вакцине Спутњик Ве коју је развио најреномиранији руски институт за вирусологију „Гамалеј“. Ради се о осетљивим и поверљивим подацима које могу да размене само партнери који имају огромно међусобно поверење“, рекао је Поповић. 

Он је најавио да ће у Институту Торлак током априла мЈесеца бити произведене три валидационе серије вацкине „Спутњик Ве“.

„Узорци из ових валидационих серија биће послати на контролу квалитета у Институт `Гамалеј` у Москви. Након што `Гамалеј` потврди валидност узорака произведених у Торлаку, Институт Торлак креће са производњом вакцине. Очекујемо да се то догоди до 20. маја ове године“, рекао је Поповић и најавио да би Србија тиме постала прва земља у Европи која производи вакцину Спутњик Ве. 

Министар је изразио захвалност руском предсЈеднику Владимиру Путину, руској Влади, Руском фонду директних инвестиција, Институту „Гамалеј“, компанији Генеријум и Институту Торлак, који су омогућили да Србија дође у прилику да производи вакцине против корона вируса на својој територији.

„Ово је историјски тренутак за нашу земљу. Захваљујући нашим руским пријатељима, Србија ће моћи да сачува здравље и животе својих грађана. И што је веома важно, ово је почетак обнове суверенитета наше земље у производњи вакцина, које ће бити важан ресурс за сваку државу у будућности“, навео је Поповић.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар