РС и матица

Вишковић: Ми смо јединствен народ – Дрина није ријека која нас дијели, већ мост који нас спаја

МАНИФЕСТАЦИЈА „ДАНИ СРПСКЕ У СРБИЈИ“ – ОВЕ ГОДИНЕ У 11 ГРАДОВА
  • Патријарх ПОРФИРИЈЕ: Вредности и особине, које су заједничке и идентичне код свих Срба у Србији, Српској, ФБиХ, БиХ и ма где да живели, Срби називају једним именом – светосавље и оне не смеју да буду измењене глобализацијом, границама правим и лажним, праведним или неправедним, као и различитим фрагментацијама
  • Премијер РС Радован ВИШКОВИЋ: Желимо да на Данима Српске у Србији представимо наше привредне, културне, спортске, туристичке и друге потенцијале, да са нашом браћом из матице размјењујемо искуства и да даље учвршћујемо братске и пријатељске везе Рс и Србије. Желимо да на најбољи начин промовишемо Српску у нашој матици, да се заједно дружимо и радујемо и да дамо пуни допринос још јачим и чвршћим, братским, али исто тако и специјалним паралелним везама
  • Шеф Представништва РС у Србији Млађен ЦИЦОВИЋ: Ова манифестација током девет година постала мост који на најљепши начин спаја српски народ са обје стране Дрине. То је мост који сваке године чинимо јачим, чвршћим и љепшим

ТРАДИЦИОНАЛНА манифестација Дани Српске у Србији, коју организује Представништво Републике Српске у Србији по девети пут, одржана је данас у Београду.

Ове године манифестација је организована у 11 градова у Србији.

Организоване су и двије велике промоције инвестиционих потенцијала пословних слободних зона и туристичка понуда Републике Српске.

Публици у Србији биће представљени и умјетнички програми – шест позоришних представа за одрасле и једна за дјецу, пет концерата озбиљне, забавне и рок музике и један књижевни програм.

Његова светост патријарх српски Порфирије рекао на отварању манифестације Дани Српске у Србији да је стварање, постојање и напредак Републике Српске дјело правде, као и међународног права и консензуса, а да је за хришћане праведно оно што је утемељено на истини.

Српски патријарх је на свечаности у Народном позоришту у Београду, у присуству званичника Србије и Српске, уз благослов, упутио молитве за све житеље Републике Српске, наводећи да му је част што је позван да учествује на свечаности која се зове Дани Српске у Србији.

Подсјетио на блаженопочившег патријарха Иринеја, који је гајио посебну љубав за Српску и српски народ гдје год се налазио.

– Много пута сам са њим разговарао о важности очувања, напретка и сваког просперитета Републике Српске и о сарадњи Српске са Србијом и другим земљама у окружењу, као и о сарадњи Српске са Русијом, Грчком, али и Хрватском, Црном Гором и свим земаља западног свијета са којима дијелимо хришћанске и свеопште цивилизацијске вриједности – навео је патријарх Порфирије.

Патријарх  је рекао да је патријарх Иринеј био прави сљедбеник Светог Саве јер је духовно био непоколебљиво окренут православном Истоку, али је и заступао сарадњу и успостављање добрих и пријатељских односима са свима, прије свега са првим комшијама.

Према ријечима патријарха Порфирија, све што је створено у борби за помињање имена Божјег, за опстанак хришћанског народа Божјег, хришћанске културе и начина живота, уз велике жртве на крви и костима светих мученика, да је то све вјечно и непролазно.

– То је, међутим, и залог препознавања и с поштовањем прихватања других народа и култура – рекао је српски патријарх.

Истакао је да је потребно ради истицања и наглашавања јединственог и заједничког здравог етоса да постоје овакве свечаности и манифестације, али да је много важније да се то јединство изражава у заједничкој тежњи за унапређењем просвјете, културе, економске сарадње и оних јединствених дарова и особености, који чине идентитет српског народа.

Српски патријарх је рекао да вриједности и особине, које су заједничке и идентичне код свих Срба у Србији, Српској, ФБиХ, БиХ и ма гдје да живјели, Срби називају једним именом – светосавље и оне не смију да буду измијењене глобализацијом, границама правим и лажним, праведним или неправедним, као и различитим фрагментацијама.

– То су оне особине по којима нас и сам Спаситељ препознаје. Светосавље јесте српски етос, начин на који ми Срби живимо са својим личним печатом, Јеванђеље Христово. Господ нас препознаје као православне хришћане, наша култура је изразито хришћанска, традиционална, али уједно и савремена, са савршеним фонетским писмом ћирилицом – рекао је он.

Патријарх је истакао да српски народ и даље, упркос пропаганди и различитим пројектима, зна шта је породица у којој се на хришћанским темељима васпитавају млади нараштаји.

Фото: Танјуг / Милош Милојевић

– Гостољубље, помоћ свакоме ко је у невољи, поштовање према свим људима, народима и припадницима других вјера, поштовање слободе избора, али и прије и послије свега брига за сопствене слободе на начелима чојства и јунаштва. Све су то хришћанске, православне и светосавске врлине – рекао је патријарх.

Српски патријарх је рекао да и вечерашњи програм за ову манифестацију осликава управо овакве српске народне врлине.

Патријарх Порфирије је пожелио сваки мир, напредак и сарадњу у свему српском народу и у истој мјери свима који живе у Републици Српској.

– Што пожелим нама, једнако желим и сваком народу са којим се на различите начине преплићемо и прожимамо и на које смо упућени, али и свим народима свијета да свако по својим од Бога датим даровима допринесе општем добру и миру, да сви заједно дођемо до циља – познања Бога – рекао је патријарх Порфирије.

Према ријечима патриајрха, познање Бога, сусрет са њим, а кроз њега и са другим човјеком као циљ треба да буде ултимативни закон сваког славља, али и закон живота и сваког човјека уопште.

– Нека су благословени Дани Српске у Србији – поручио је патријарх српски.

Вишковић: Почиње велика сарадња Српске и Србије на свим пољима

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић истакао је да су Дани Српске у Србији велика и лијепа прилика да се истакне јединство и заједништво једног народа којем границе не могу избрисати сродство, традицију, вјеру и културу.

– Бити данас овдје са вама, на почетку овог величанственог скупа, посвећеног Републици Српској и Србији, нашем пријатељству, братству и заједништву, представља за мене велику радост и част – истакао је Вишковић отварајући манифестацију.

Подсјетивши да се ова манифестација одржава од 2013. године, Вишковић је рекао да са задовољством може да констатује да је овај скуп постао традиционалан, да се са нестрпљењем и великом жељом очекује сваке године и да из године у годину израста и постаје бољи и квалитетнији.

Он је навео да се Дани Српске у Србији већ неколико година одржавају у више градова, а ове године у њих 11: Београду, Новом Саду, Крушевцу, Краљеву, Шиду, Кикинди, Зрењанину, Нишу, Крагујевцу, Суботици и Сечњу, што показује да је ова манифестација са великим интересовањем прихваћена код браће у Србији, на чему је Српска бескрајно захвална.

– Желимо да на Данима Српске у Србији представимо наше привредне, културне, спортске, туристичке и друге потенцијале, да са нашом браћом из матице размјењујемо искуства и да даље учвршћујемо братске и пријатељске везе Републике Српске и Србије. Желимо да на најбољи начин промовишемо Републику Српску у нашој матици, да се заједно дружимо и радујемо и да дамо пуни допринос још јачим и чвршћим, братским, али исто тако и специјалним паралелним везама Републике Српске и Србије – истакао је Вишковић.

Он је додао да су Дани Српске у Србији велика и лијепа прилика да се истакне јединство и заједништво једног народа којем границе не могу избрисати сродство, традицију, вјеру и културу.

– Србија је увијек била уз свој народ у Републици Српској, увијек нам је помагала и то и данас чини, несебично и са великом љубављу. Велика братска помоћ Србије није изостала ни сада, у времену пандемије вируса корона, када се суочавамо са изазовима какве до сада нисмо имали, али које ћемо, сигуран сам, лакше превазићи уз подршку наше матице Србије. Хвала вам на свему, драга браћо! – истакао је Вишковић.

Он је најавио да ће у наредном периоду бити интензивирана сарадња Српске и Србије на свим пољима – на Програму развоја Подриња у области туризма, инфраструктуре, саобраћаја, привреде, водопривреде и шумарства и енергетике, у складу са Акционим планом од 2018. до 2022. године.

Према његовим ријечима, овај програм има огроман значај и за Србију и за Републику Српску, посебно када се разматра са аспекта око 30 општина које су укључене у овај велики пројекат.

Такође, навео је Вишковић, у сектору енергетике постоји највише потенцијала за сарадњу, а изградња хидроелектрана Бук Бијела, Фоча и Паунци представљају инвестиције које ће значајно утицати на раст БДП-а и значиће енергетску стабилност и независност и нова радна мјеста.

– Ту је и велики пројекат повезивања Бањалуке и Београда ауто-путем који је један од наших главних приоритета. Србија је спремна да помогне градњу ауто-пута од Раче до Бијељине и почетак ових радова се очекује до краја године. Изградњом овог ауто-пута бићемо још ближи једни другима и наше везе биће још чвршће – нагласио је Вишковић.

Он је напоменуо да Република Српска жели да се прикључи напорима Србије у изградњи гасовода и, за све што се буде радило на том плану у наредном периоду, Српска жели да буде саставни дио пројекта.

Вишковић је рекао да је један од најзначајнијих актуелних заједничких пројеката Србије и Републике Српске изградња аеродрома у Требињу.

Према његовим ријечима, у току су израда зонинг плана и истражни радови на терену, а планирано је да радови почну на прољеће, са почетком грађевинске сезоне и да аеродром буде завршен до 2023. године.

– Драги пријатељи и браћо, будимо окренути ка будућности, али не заборавимо прошлост у којој је српски народ прошао кроз тешка искушења. Путеви нашег народа кроз историју били су тешки и пуни искушења и цјелокупна наша историја била је, а и данас јесте – борба за слободу – указао је Вишковић.

Он је нагласио да је Република Српска настала као потреба да Срби одбране своја вјековна огњишта.

Вишковић је истакао да је српски народ у протеклом одбрамбено-отаџбинском рату, као и у бројним кроз вијекове наметнутим му ратовима чинио само једно – бранио оно што је сваком човјеку најсветије – свој дом, породицу, право на живот, достојанство и слободу.

– Свима који су уткали своје животе у темеље Републике Српске остајемо вјечно захвални и на њих поносни и на сваком мјесту и у свакој прилици њихова жртва мора да се памти и помиње. Право је сваког народа, па и српског, да слободно одреди свој политички статус и обезбиједи национални, економски, културни, социјални и сваки други развој – поручио је Вишковић.

Он је навео да је Република Српска данас чврсто утемељена на својим достигнућима која јој гарантују опстанак, сигурну будућност и напредак, бољи живот свих њених народа и грађана, те да је економски и безбједносно стабилна и функционална.

– Свакодневно радимо на изградњи и јачању институција Републике Српске и механизама који требају да обезбиједе да грађани живе боље у условима који не зависе само од нас – рекао је он.

Вишковић је изразио жељу да вечерас, на самом почетку манифестације Дани Српске у Србији, пошаље и поруку не само заједништва Републике Српске и Србије, већ и јединства цјелокупног српског народа на свим просторима на којима живи широм свијета.

– Наше јединство и снажне везе Републике Српске и Србије су предуслов и гаранција опстанка Срба на овим просторима, али и јасна порука да српски народ, ма гдје живио, не смије да заборави своје коријене и историју. Очување нашег народа, свуда гдје живи, његово јединство и слога, императив је за све генерације – и садашње и будуће. Ми желимо да Република Српска и Србија буду снажне, успјешне и просперитетне, да се заједно развијамо и да свакодневно унапређујемо наше односе – нагласио је Вишковић.

Он је рекао да је снажна и просперитетна Србија залог стабилности цијелог региона и њен развој биће путоказ и за Републику Српску.

Према његовим ријечима, односи Републике Српске и Србије никада нису били бољи него данас, са много разумијевања и подршке, посебно у настојању да се очувају српски идентитет, традиција и култура.

– У том погледу, прије неколико дана заједно смо донијели закон који штити наш језик и наше ћириличко писмо – документ који је од изузетног значаја за очување идентитета српског народа. Људска и морална обавеза свих нас који обављамо јавне функције јесте да младе генерације и генерације које долазе упознамо и пренесемо им нашу богату традицију, као залог за просперитетну будућност – нагласио је Вишковић.

Он је пожелио да Дани Српске у Србији буду празник свих Срба.

– Ми смо један и јединствен народ и Дрина није ријека која нас дијели, већ мост који нас спаја. Тако је било кроз читаву нашу историју и тако треба да буде и у будућности – поручио је предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић.

Цицовић: Наше јединство са обе стране Дрине никад није било прече

Шеф Представништва Републике Српске у Србији Млађен Цицовић рекао је на отварању манифестације да је увјерен да ће и овогодишњи Дани Српске у Србији послати јасну поруку о никад пречем јединству српског народа са обје стране Дрине у очувању слободе, светосавске православне вјере, као и језика и писма.

Цицовић је нагласио да је ова манифестација током девет година постала мост који на најљепши начин спаја српски народ са обје стране Дрине.

– То је мост који сваке године чинимо јачим, чвршћим и љепшим – истакао је Цицовић у поздравној ријечи у својству домаћина.

Потпредсједница Владе Србије Маја Гојковић истакла је на свечаном отварању манифестације да је јачање односа Србије и Републике Српске од суштинског интерса за српски народ.

– Глобални процеси и историјски токови често нису били благонаклони према блискости једног истог народа који живи са двије стране Дрине, зато је потребно стално подстицати и охрабривати свеобухватну сарадњу у области културе, а нарочито у неговању сјећања – рекла је Гојковићева.

https://www.rtrs.tv/vijesti/vijest.php?id=446519

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар