РС и матица

Вучић Изетбеговићу: Не ствара Србија нестабилност него они који сваки да укидају Српску

ПРЕДСЈЕДНИК СРБИЈЕ ЕРДОГАНУ: КОСОВО НИЈЕ ТУРСКО – ПРИПАДА СРБИЈИ, БОРИЋЕМО СЕ

Фото: Танјуг/Драган Кујунџић

  • Коментаришући изјаву Изетбеговића да је српски свијет, о којем је говорио министар унутрашњих послова Србије Александар Вулин, исто што и „велика Србија“ и да очекује од Вучића да убудуће не дозвољава такве изјаве, предсједник Србије је рекао да није неко ко жели да запуши уста било коме и да није његово да ућутка Вулина који је на свом страначком скупу држао миран и одговоран говор
  • „Свакоме треба да буде јасно да Србија има своје границе, које су међународно признате у УН. То су једине границе које нас интересују, рачунајући Косово и Метохију као део Србије у складу са Резолуцијом 1244. И то нећу да понављам и да се извињавам никоме и никада више
  • „Косово није турско и није припадало Турској. Припада Србији. Нама остаје да се боримо за своју земљи и свој народ. Ми резервну отаџбину немамо. Ердоган је много моћан, па вјерује да ће мало да ублажи свој став (о лобирању за Косово*). А ако га не ублажи, ми ћемо се борити за своју земљу. Алтернативу томе немамо. Штитићемо своју земљу, чуваћемо свој народ на КиМ. А богами, видећете, да нисмо онолико мали колико ја то понекад говорим

ПРЕДСЈЕДНИК Србије Александар Вучић поручио је лидеру СДА Бакиру Изетбеговићу да не производи Србија нестабилност, него они који супротно Дејтонском споразуму сваког дана причају о укидању Републике Српске.

Коментаришући изјаву Изетбеговића да је српски свијет, о којем је говорио министар унутрашњих послова Србије Александар Вулин, исто што и „велика Србија“ и да очекује од Вучића да убудуће не дозвољава такве изјаве, предсједник Србије је рекао да није неко ко жели да запуши уста било коме и да није његово да ућутка Вулина.

– То може да ради Бакир Изетбеговић или неко други – рекао је Вучић новинарима након посјете Деспотовцу.

Вучић је подсјетио да је Вулин то рекао недавно на свом страначком скупу, на који је позван и на којем је одржао миран и одговоран говор.

Он је рекао да свакоме треба да буде јасно да Србија има своје границе, које су међународно признате у УН, и да су то једине границе које је интересују, рачунајући Косово и Метохију као дио Србије у складу са Резолуцијом 1244.

– И то нећу да понављам и да се извињавам никоме и никада више. Они то раде намерно да би говорили како ми производимо нестабилност, иако су они ти који производе нестабилност, јер супротно Дејтону сваког дана говоре о укидању Републике Српске, а да не причам о правима нашег народа у другим земљама региона – истакао је Вучић.

Он је рекао да је Вулин говорио оно што мисли на свом страначком скупу и то треба питати њега.

– Оно што је званична политика Србије и оно што представљаm је да Србија има своје границе, међународно признате у УН. То је наша политика. Не интересује нас ништа што припада некој другој земљи. Једино што нас интересује је то да чувамо своје, да будемо богатији и радимо вредно и боримо се за све нас – рекао је Вучић.

Косово није турско, припада Србији

Фото: Танјуг/Драган Кујунџић

Александар Вучић поручио је поводом најаве турског предсједника Тајипа Реџепа Ердогана да ће појачати лобирање за независност самопроглашеног Косова – да то није турско нити је припадало Турској, те да ће Србија штитити своје.

Вучић је рекао да је Турска велесила, а Ердоган велики лидер и да ће покушати да разговара са њим, те подсјетио да до 1. септембра, у складу са Вашингтонским споразумом, стране имају обавезе да нема кампање на признању Косова нити на повлачењу признања.

– А ако од 1. септембра или можда пре тога, крену у акцију признавања… Турска је велика сила, Ердоган је велики лидер. Ја сам стварно мали и занемарљив у односу на њега – додао је предсједник Србије.

Према његовим ријечима, Србија је много мање значајна од Турске, али није толико мала да не би покушала да се супротстави, зато што Србија штити своје.

– Ово није турско и није припадало Турској. Припада Србији. Нама остаје да се боримо за своју земљи и свој народ. Ми резервну отаџбину немамо. Па ћемо да видимо – рекао је Вучић новинарима, након посјете Деспотовцу.

Он је рекао да је турски предсједник много моћан, те да вјерује да ће мало да ублажи свој став.

– А ако га не ублажи, ми ћемо се борити за своју земљу. Алтернативу томе немамо. Штитићемо своју земљу, чуваћемо свој народ на Косову и Метохији. А богами, видећете, да нисмо онолико мали колико ја то понекад говорим – рекао је Вучић.

Ердоган је приликом посјете турском дијелу Кипра најавио појачано лобирање за признавање самопроглашеног Косова, и то изричито у садејству са САД.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар