RS i matica

Vučić: Orden Svetog Save me obavezuje da se još snažnije borim za KiM i Srbe u RS i Crnoj Gori

„NISAM MU SE NADAO. NISAM GA TRAŽIO, NISAM GA NI OČEKIVAO“
  • „Imam nadu da će Srpstvo i srbijanstvo postati jedno i da će istina pobediti lažNisam se dvoumio da li je lična prolaznost cena koju treba platiti. Ja želim, dragi oci, hoću samo to – da Srbija bude večna
  • Tek kad sam video šta o meni misle oni kojima sam postao izgovor za slanje poruka vama, neretko i za obračun za vama, onih koji veruju da ih ordenje čini većim od onih koji ordenje daju, odlučio sam da izgovorim nekoliko rečiA kako vi i ja, prolazni i privremeni, tome da stanemo na kraj, zaista ne znam. Sve da povučete odluku teško da bi nešto pomoglo osim što bi večni ostali oni kojima je to uvek i bilo važnije i od Boga i od Srbije

PREDSJEDNIK Srbije Aleksandar Vučić rekao je da ga Orden Svetog Save, kojim je odlikovan, obavezuje da radi još više i da se još snažnije bori za Srbiju i njeno jedinstvo.

„Da se borim za Kosovo i Metohiju, kao i podršku našem narodu zapadno od Drine i Dunava, ali i u Crnoj Gori i svuda gde živi. Da posle toga ostanem i postanem, prolazan i privremen, uz nadu da će Srpstvo i srbijanstvo postati jedno i da će istina pobediti laž“, poručio je on na svečanoj akademiji u Sava centru u Beogradu.

Vučić je, povodom dodjele ordena, rekao da nije u stanju da opiše šta osjeća.

„Nisam mu se nadao, nisam ga tražio, nisam ga ni očekivao. Zato je i prva reakcija na vest koja me je iznenadila bila da ćutim, svestan i veličine samog čina i neočekivane časti i sopstvene, kako bi se to reklo, privremenosti, stanja koje sam sam izabrao svesno kada sam odlučio da o svemu, i najdubljim ranama i našim problemima, govorim istinu“, rekao je Vučić.

Kako je istakao, nije želio da laž postane vječna, da nas pojede, da nas uništi.

„Nisam se dvoumio da li je lična prolaznost cena koju treba platiti. Ja želim, dragi oci, hoću samo to – da Srbija bude večna“, poručio je on.

A ništa od svega ovoga danas ne bih rekao, ubijeđen da je ćutanje ona vrsta skromnosti koja treba da prati ovako velike događaje, dodao je Vučić.

„Tek kad sam video šta o meni misle oni kojima sam postao izgovor za slanje poruka vama, neretko i za obračun za vama, oni koji veruju da ih ordenje čini većim od onih koji ordenje daju, odlučio sam da izgovorim nekoliko reči“, poručio je Vučić.

Zahvalio se patrijarhu Irineju ne samo na izuzetnoj časti, već i na tome što je na ovaj način odbio da učestvuje u dijeljenju i ograničavanju jednog velikog narodnog duha na srpski i srbijanski, znajući, kako je rekao, da je sve što radi u Srbiji jedini način da celokupno srpstvo bude zaštićeno od onih koji mu prijete i koji ga besramno lažu.

„Kritike koje su stigle na vaš račun, moja su krivica, vaša svetosti. I ja vam se zbog toga izvinjavam, čak i da ne znam šta sam po tim pitanjima pogrešno uradio. Ali, sabornost okupljanja oko zajedničkog cilja nije i neće još dugo, sasvim je jasno, biti nešto što je naša odlika – ni odlika Srpstva, ni odlika srbijanstva, na čemu oni insistiraju“, rekao je Vučić.

Podjele koje tako ne pristaju ovom ordenu ostaće mnogima preče i od istine i od bilo kakvog ozbiljnog posla na onome što ta istina svima donosi, a što se na svakom drugom mjestu, osim ovde, dožviljava kao dobrobit i korist, kazao je predsjednik Srbije.

„I zato se izvinjavam. I da ste, vaša svetosti, ordene dali onima koji su organizovali pogrom 2004. godine, onima koji su proglasili nezavisnost ili ćutali na proglašenje nezavisnosti, na otcepljenje ili nemo gledali kako nam jedna za drugom iz zajedničke države odlaze svetinje – verujem, bolje biste prošli“, kaže on.

Ne treba nama odavno, kaže on, Sveti Sava da nas miri i ujedinjuje, koristimo ga da se još više podijelimo, čak i tamo gde podjelama mjesta nema.

A kako vi i ja, prolazni i privremeni, tome da stanemo na kraj, zaista ne znam. Sve da povučete odluku teško da bi nešto pomoglo osim što bi večni ostali oni kojima je to uvek i bilo važnije i od Boga i od Srbije“, zaključio je Vučić.

Dodaj komentar

Klikni ovde da postaviš komentar