РС и матица

Вучић: Србија добила веома повољан гасни аранжман – цена везана за „пуну нафтну формулу“

НАЈАВИО „ЗНАЧАЈНО ПОВЕЋАЊЕ ПЕНЗИЈА – ПО ШВАЈЦАРСКОЈ ФОРМУЛИ“
  • Упитан шта очекује од сутрашњих разговора са европским комесаром за проширење Оливером Верхејом и европском посланицом Виолом фон Крамон, Вучић рекао да није само питање шта ће они да траже: „Фон Крамон ће да говори у своје име и име европарламентараца, а добиће одговор у складу са политиком коју води Србија“
  • Прецизирао је да Србија у Робним резервама има преко 11 милиона килограма шећара, не рачунајући залихе код произвођача, такође, 11 милиона литара уља, вишео од 11 милиона килограма соли, 80 тона пасуља и још 1.200 у Лесковцу и још око 120 тона у Иригу. Додао је да пиринча ту у Робним резервама има 70 тона и још 1.200 у Лесковцу, као и још 1.200 пиринча

ПРЕДСЈЕДНИК Србије Александар Вучић рекао је данас да је са шефом руске државе, Владимиром Путином, договорио повољан аранжман за увоз гаса из Русије, као и да ће за Србију остати цијена која се заснива на стопостотној нафтној формули.

„Имали смо врло добар разговор Путин и ја. Говорили смо о више различитих тема. Најважнија за нас су наши билатерални односи, а дотакли смо се више ствари. За нас је најважније питање истек гасног споразума после десетогодишњег трајања 31.маја. Оно што могу рећи, јесте да смо главне елементе договорили који су веома повољни за Србију”, рекао је Вучић, пренио је Танјуг.

Вучић је рекао да га наредних дана очекују бројни важни разговори, и да ће једино у уторак имати краћи говор у Скупштини по питању полагања заклетве, као и да ће све његово остало вријеме бити усмјерено на спољнополитичке активности и рјешавање набавке енергената и хране.

На питање шта очекује од сутрашњих разговора са европским комесаром за проширење Оливером Верхејом и европском посланицом Виолом фон Крамон, Вучић је рекао да није само питање шта ће они да траже.

Он је подсјетио да је Србија до сада добијала гас по цијени базираној на стоодстотној нафтној формули, и казао да је то била свакако најбоља цијена у цијелој Европи.

„Договорили смо, а то је веома добра вест, да ћемо потписати уговор, први елемент на три године, а не на месец дана што су неки говорили. То изузетно одговара српској страни”, рекао је Вучић.

Он је казао да формула која ће се користити остаје иста и да ће цијена бити веома повољна за Србију.

Остаје да се разговора са Гаспромом, а, како је додао, већ је упутио писмо руководству те компаније, да се разговара о количинама.

Вучић је пренио да је објаснио Путину да је значајном индустријализацијом и привредним напретком Србија повећала количине гаса које троши.

„Ако све реализујемо из договора са Путином, имаћемо по питању снабдевања гаса сигурну зиму, а након разговора са Гаспромом о количинама моћи ћемо тачно да кажемо колико ће нас коштати просечнo кубни метар. У овом тренутку то би било три пута мање, а зими ће то бити и 10-12 пута мање него што ће плаћати остали у Европи”, казао је он.

Изразио је захвалност руским партнерима на коректности.

Пренио је да је изнео Путину и став Србије да бисмо жељели што брже успостављање мира у Украјини, а да је руски предсједник изнио податке из свог угла.

„Рекао је да постоји понуђени споразум, а који је на столу како у Москви, Кијеву, и другим центрима моћи. Неке одређене елементе сам чуо, али није нешто чиме можемо да се бавимо. Надам се да ће се мир успоставити. За све друго могу да кажем: веома коректан и добар разговор”, казао је он

Истакао је да је са Путином разговарао и о даљој изградњи складишних капацитета гаса у Србији.

„То ће бити разговори, није само питање шта ће они да траже. Фон Крамон ће да говори у своје име и име европарламентараца, и добиће одговор у складу са политиком коју води Србија. Србија има представнике чији је посао да изнесе своје ставове”, појаснио је предсједник Србије.

„Имамо шећера више него довољно, решен проблем у продавницама“

Предсједник Србије Александар Вучић изјавио је данас, током обиласка Складишта генералног терета Републичке дирекције за робне резерве на Вилиним водама у Београду, да Србија има више него довољно залиха шећера и да је ријешен проблем у продавницама, који је настао због шпекулативних радњи.

Вучић је обишао складиште где се налазе залихе пасуља и пиринча, затим пумпе за извлачење воде, 12 агрегата за струју и друго.

„Не постоји ниједна ствар због које бисмо лагали народ. Имамо шећера и више него довољно, увек су у питању спекулативне радње”, рекао је Вучић.

Он је истакао да имамо најнижу цијену и шећера и уља и брашна у реигону и да је појачана због тога продаја у пограничним дијеловима земље, пренио је Танјуг.

Људи купују оно што има код нас јефитније, навео је Вучић и додао да је зато говорио да морамо да водимо рачуна о цијелом региону. Каже да је ситуација око шећера рјешена за три дана и да је јуче лично ишао да се увјери.

Прецизирао је да имамо само ту у Робним резервама преко 11 милиона килограма шећара, не рачунајући залихе код произвођача, такође, 11 милиона литара уља, вишео од 11 милиона килограма соли, 80 тона пасуља и још 1.200 у Лесковцу и још око 120 тона у Иригу. Додао је да пиринча ту у Робним резервама имамо 70 тона и још 1.200 у Лесковцу, као и још 1.200 пиринча.

Вучић је истакао да је држава уложила додатних 37 милиона евра како би се повећале Робне резерве и избјегла свака врста притиска.

Посјети складишту Робних резерви присуствују и министарка трговине Татјана Матић и министар пољопривреде Бранислав Недимовић.

Следи значајно увећање пензија по швајцарској формули

Предсједник Србије најавио је данас и да ће пензионери добити значајно повећање пензија, по швајцарској формули за усклађивање раста пензија, и поручио да ће држава наставити да брине о пензионерима, као и да је увијек спреман са њима да разговара.

На питање новинара да ли је спреман да разговара са пензионерима пошто је то од њега тражило једно удружење синдиката пензионера, Вучић је рекао да није добио позив ни од једне организације, али да је свакако спреман на разговор, само да види које су теме.

Подсјетио је да су пензионери добили једнократну помоћ од по 20.000 динара, што је око 1.600 динара више мјесечно.

(Танјуг)

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар