РС и матица

Вучић: У свету је завладало лудило – више нико никога не слуша

РАЗГОВАРАО СА ЊЕМАЧКОМ МИНИСТАРКОМ СПОЉНИХ ПОСЛОВА АНАЛЕНОМ БЕРБОК
  • Александар ВУЧИЋ: Од почетка напада на Украјину нисам имао ниједан контакт са руским званичницима, тако да не знам од чега бих се дистанцирао. Као када бих ја неког тражио да се не дистанцира од догађаја у БиХ… Какве везе има Србија са сукобом у Украјини, шта је то Србија урадила?
  • БЕРБОК: Срби и Српкиње имају право да живе у нашој заједничкој кући – Европи. Моја порука јуче у Сарајеву и Приштини, а данас овдје је да ће Њемачка показати већу присутност на западном Балкану
  • ВУЧИЋ: Неки кажу да треба да уђемо у НАТО, а наш одговор је да ми мислимо да земљу треба да чувамо сами, пошто имамо нашу војску која чува нашу земљу и небо. Што се НАТО тиче, увек добра сарадња, и лепо је да праштамо, али не можемо да заборављамо. Ни Милицу Ракић, ни Бојану Тошовић, ни Сању Миленковић, ниједно од убијене деце, војника и цивила
  • Морамо да схватамо кризе веома озбиљно – упозорио је предсједник Србије и нагласио да „не може да каже да ћемо лакше и лепше да живимо када имамо рат у комшилуку и цео свет се само тиме бави, а посебно Европа“

ПРЕДСЈЕДНИК Србије Александар Вучић изјавио је након састанка са министром спољних послова Њемачке Аналеном Бербок да је за Србију од кључног значаја очување мира и стабилности за цијели регион и нагласио да је недвосмислено говорио о поштовању територијалног интегритета БиХ и позиције Републике Српске унутар БиХ.

Он је рекао да Њемачка и Србија имају различите ставове о проблему самопроглашеног Косова, а да је заједнички закључак да то питање треба да буде ријешено кроз дијалог.

– Србија је посвећена дијалогу у Бриселу и не само да се одазива дијалогу, него на најбољи и најконструктивнији начин приступамо дијалогу – рекао је Вучић на заједничкој конференцији за новинаре.

Предсједник Србије је навео да је са Бербоковом разговарао и о недавном гласању Србије у Генералној Скупштини УН и нагласио да је покушао да објасни позицију Београда у вези са украјинском кризом, а захвалан је што је она хтјела да га саслуша.

Вучић је нагласио да Србија и Њемачка имају одличне економске односе, да њемачке компаније запошљавају у Србији 75.000 радника и да је њен највећи донатор.

Бербокова је захвалила Вучићу на отвореном и искреном разговору, те додала а Њемачка жели да Србија у будућности буде пуноправна чланица ЕУ.

– Срби и Српкиње имају право да живе у нашој заједничкој кући – Европи. Моја порука јуче у Сарајеву и Приштини, а данас овдје је да ће Њемачка показати већу присутност на западном Балкану – рекла је она.

Она је навела да цијела међународна заједница у овом времену треба да дијели исте вриједности и да усклади ставове о дешавањима у Украјини.

Бербок је навела да Њемачка жели да допринесе томе да се након избора у Србији нађу, како је рекла, „владе Србије и Косова како би се нашао начин да се постигне свеобухватни споразум“.

– Морамо се супротставити неприхватљивим активностима усмјереним против територијалног интегритета и суверенитета БиХ, јер је то угрожавање стабилности у цијелом региону. У овим данима видимо колико је важно наше залагање за мир, стабилност и демократију, колико је важно за економски развој и желимо да заједно наставимо да радимо на томе – истакла је Бербокова.

Одговарајући на новинарско питање да ли ће се дистанцирати од руског предсједника Владимира Путина, Вучић је рекао да не зна око чега Србија треба да се дистанцира.

Што се тиче личних контаката, од почетка напада на Украјину нисам имао ниједан контакт са руским званичницима, тако да не знам од чега бих се дистанцирао. Као када бих ја неког питао да се не дистанцира од догађаја у БиХ“, рекао је Вучић на конференцији за новинаре у Београду након сусрета са Бербок.

У вези са евентуалним санкцијама Русији, Вучић је рекао да би могао да говори о томе ко санкције уводи по потреби и које.

„Какве везе има Србија са сукобом у Украјини, шта је то Србија урадила? Србија не говори о личностима, код нас нема љубави и мржње, него поштовања међународног права и норми“, рекао је он.

Додао је: „Баш како је Украјина поштовала територијални интегритет и по питању Србије, тако и Србија сада поштује територијални интегритет Украјине и никада се није против тога изјаснила.

Што се тиче добровољаца на украјинском ратишту, које и руска и украјинска страна позивају, Вучић је подсјетио да је према кривичном закону Србије предвиђено строго кажњавање свих који се боре ван граница Србије у било каквим сукобима.

Предсједник Србије изјавио је да Србија има војску и да не треба да уђе у НАТО, а не може ни да заборави убијену дјецу, војнике и цивиле.

Неки кажу да треба да уђемо у НАТО, а наш одговор је да ми мислимо да земљу треба да чувамо сами, пошто имамо нашу војску која чува нашу земљу и небо. Што се НАТО-а тиче, увек добра сарадња, и лепо је да праштамо, али не можемо да заборављамо. Ни Милицу Ракић, ни Бојану Тошовић, ни Сању Миленковић, ниједно од убијене деце, војника и цивила – рекао је Вучић.

Коментаришући актуелну ситуацију у свијету, Вучић је истакао да је завладало лудило и да више нико никога не слуша.

– Разговарам са светским лидерима и покушавам на рационалан начин да им објасним колико је мир важан. Надам се да ће сви то да схвате – додао је Вучић.

Он је подсјетио да је Србија прије три дана увела забрану извоза житарица, зато што жели да провјери све количине и да буде сигурна да има довољно хлеба.

Вучић је за ТВ Пинк, на питање шта се догодило да је један рат угрозио цијели свијет, подсјетио да се то исто догодило у Првом и Другом свјетском рату, додајући да не жели да било шта наговјештава или шири страх.

Додао да не даје изборни интервју и да ће „говорећи о свим проблемима са којима се суочавамо, а који су нарастајући из дана у дан, понашати супротно својим и унутрашњполитичким нтересима и интересима странке коју и даље води.

Вучић је казао да „таман када мислите да сте се припремили добро, закрпили све рупе, схватите да ништа, или да сте недовољно урадили јер сутрадан долази нови проблем“.

Истакао је да морамо неколико ствари да променимо код себе“.

– Морамо да схватамо кризе веома озбиљно – упозорио је и нагласио да „не може да каже да ћемо лакше и лепше да живимо када имамо рат у комшилуку и цео свет се само тиме бави, а посебно Европа“.

– Људи морају да разумеју, а неретко бисмо желели да живимо исто или боље у условима ужаса. Челници ЕУ су грађанима рекли смањите грејање, не можемо да платимо. А људи се код нас томе смеју. А ти челници представљају неког ко је хиљаду пута моћнији од нас – рекао је он.

Вучић је казао да смо „зиму прегурали, иако ништа није ишло на руку“.

Указао је да су хладни дани услиједили у марту, да је Србија морала да докупљује гас када је био најскупљи, јер се више троши.

Оцијенио је да су се људи размазили, а ни не знају колико пара имамо на рачуну, и како функционише тржиште капитала, које је потпуно поремећено.

– Имамо безброј проблема и морамо да гледамо у будућност, јер ово неће трајати 10 дана. Људи морају да разумеју нема лагодног приступа – објаснио је Вучић.

Критиковао је људе који се поигравају и кажу „сада је заиграла мечка и пред њиховим вратима”.

Указао је да чека сутра пошто су најављена два скупа, један за Русију, а други против.

– У место да ћуте сви и да разумеју да је за нас најбоље да размишљамо о себи и свом раду. Како да обећамо све и свашта када не знамо шта доноси сутра – рекао је он.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар