Скупштина РС

Скупштина Српске законом забранила примјену „Инцковог закона“

УСВОЈИЛА И ДОПУНЕ У КРИВИЧНОМ ЗАКОНУ КОЈЕ ЗАБРАЊУЈУ НАЗИВАЊЕ РС `ГЕНОЦИДНОМ ТВОРЕВИНОМ`

Фото: Гојко Веселиновић/RFE/RL

  • Предсједник НС РС Недељко ЧУБРИЛОВИЋ: Република Српска је јединствена. Након ове сједнице одлука одлазећег високог представника Валентина Инцка неће се моћи примјењивати. Инцко је требало да покаже да није инструмент бошњачке политике и њихова златна рибица за испуњавање жеља. А овом одлуком је гурнуо БиХ у највећу кризу након рата
  • Милорад ДОДИК: Један од најважнијих закључака је да високи представник није легално изабран, а онда нема обавезе да се с њим сарађује

НАРОДНА скупштина Републике Српске усвојила је измјене Кривичног законика Републике Српске и донијела – такође по хитном постушку – Закон о непримјењивању одлуке високог представника Валентина Инцка којом је покушао да Кривични закон БиХ допуни забраном негирања „геноцида у Сребреници“.

Ова „посебна сједница“ била је затворена за јавност, а усвојеним допунама Кривичног законика РС забрањује се да се Република Српска назива агресивном и геноцидном творевином, а српски народ геноцидним.

Закони су усвојени гласовима свих присутних посланика СНСД, СДС, ПДП, ДЕМОС, СП, ДНС, УС, СПС, НПС и посланичке групе НДП.

Усвојен је и Закључак којим је Народна скупштина подржала Закључке који су усаглашени на састанку предсједника свих парламентарних странака у Српској који је одржан у понедјељак.

Предсједник НСРС Недељко Чубриловић рекао је да је Република Српска јединствена и да се након ове сједнице одлука одлазећег високог представника Валентина Инцка неће моћи примјењивати.

– Инцко је требало да покаже да није инструмент бошњачке политике и њихова златна рибица за испуњавање жеља. Овом одлуком је гурнуо БиХ у највећу кризу након рата – рекао је Чубриловић.

Додао је да је одлука одлазећег високог представника била погрешна и непотребна, те да је искомпликовала ситуацију у БиХ.

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик је пред почетак посебне сједнице рекао да је Инцко прекршио међународно право, Устав и законе у БиХ и да ни један високи представник у БиХ никада није имао право да намеће законе.

– Један од најважнијих закључака лидера странака јесте да високи представник није легално изабран, а онда нема обавезе да се с њим сарађује. Најважније ће бити како ћемо се кретати даље, а то је да инсистирамо на закључцима које смо донијели и да високи представник није изабран легално.

Додик је поручио да ће бити усмјерен на то да се одржи јединство.

Он је изјавио Срни да се СДА неће опоравити у бошњачком политичком тијелу „чак и ако Бакир Изетбеговић од јутра до мрака настави да напада Додика, јер је и Бошњацима јасно да он иде у лов на вјештице док се у СДА одвија егзодус кадра, а БиХ пуца по шавовима“.

Замољен да прокоментарише Изетбеговићеву изјаву у којој њега оптужује за нефункционисање БиХ, Додик је рекао да је штета што и након 26 година Бакир Изетбеговић за нефункционисање БиХ тражи кривицу у свима осим у својој партији, чији је лидер жртвовао и мир за БиХ.

– Није му довољно да Додиком и његовом политиком ни домаћој публици објасни зашто два од три народа неће овакву БиХ и зашто Бошњаци, подржани међународним фактором, стално и изнова генеришу кризе у БиХ – истакао је Додик.

Лидер СНСД-а је упитао зашто су у Дејтону писали Устав на који ће пристати Срби и Хрвати, а након Дејтона га мијењали само да буду задовољни Бошњаци?

– Изетбеговићу је лакше да путем парола, полуистина и лажи објашњава актуелни тренутак у БиХ, него да реално сагледа ћорсокак у којем се данас налазимо – нагласио је Додик.

Сједници су присуствовали и предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић, премијер Републике Српске Радован Вишковић, те предсједници политичких странака.

Српски представници од 27. јула не учествују у раду институција на нивоу БиХ.

Према Закону о непримјењивању одлуке високог представника којом се доноси Закон о допуни Кривичног закона БиХ, одлука високог представника којом су предвиђене затворске казне за негирање геноцида неће примјењивати у Републици Српској.

Такође, институције Републике Српске неће сарађивати са надлежним органима БиХ у погледу примјене одлуке високог представника.

Измјенама Кривичног законика Српске први пут се уводи кривична повреда угледа Републике Српске и њених народа.

Суштина измјена огледа се у томе да су предвиђене затворске казне до три године за све оне који изложе порузи, презиру или грубом омаловажавању симболе Републике Српске, а од шест мјесеци до пет година за оне који Републику Српску или њене народе означи геноцидним или агресорским.

Казна затвора у трајању од двије до десет година предвиђена је за службена лица и лица у институцијама власти које се финансирају из јавног буџета, а која почине ова кривична дјела.

Од три до петнаест година затвора предвиђено је за оне који побројана кривична дјела учине у намјери промјене уставног уређења, територијалне цјеловитости или независности Републике Српске.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар