Главно Скупштина РС

Стевандић опозицији: Не користите трагедију породице Драгичевић за политичке обрачуне

У НАРОДНОЈ СКУПШТИНИ ОЧЕКИВАНО РАЗЛИЧИТО О ИЗВЈЕШТАЈУ АНКЕТНОГ ОДБОРА
  • Предсједник Анкетног одбора Бранислав БОРЕНОВИЋ: Анкетни одбор сматра да је потребно истражити све пропусте надлежних органа и позвати их на одговорност
  • Члан Анкетног одбора Даго КАЛАБИЋ: Анкетни одбор радио врло мало, а мимо закона и прописа је проширен. Ја никад и нигдје нисам изјавио да Давид  Драгичевић није убијен или да је његова смрт задес. Цијело вријеме инсистирам да то каже надлежна институција а она ћути, ћути и ћути. И врло је чудно што моћне институције ћуте. Врло је чудно и што њихови моћни финансијери и двије моћне амбасаде не траже од њих да се о томе изјасне
  • Потпредсједник НС РС Ненад СТЕВАНДИЋ: Од почетка је било јасно да ће свако ко није сагласан са наметнутом конструкцијом бити прозиван као непријатељ и саучесник. Ако постоји злочин, нека се то утврди, а не да то буде повод за таргетирање људи и политичке обрачуне

НА ЗАХТЈЕВ Владе РС повучене су све остале тачке дневног реда да би посланици могли да се позабаве Извјештајем Анкетног одбора о околностима смрти Давида Драгичевића.

Непосредно прије ове одлуке, скупштину је напустио Милорад Додик, предсједник РС.

Бранислав Бореновић, предсједник Анкетног одбора рекао је, представљајући скупштини Извјештај о околностима смрти Давида Драгичевића, да грађани РС имају оправдани разлог да сумњају у изнијете тврдње о томе да је смрт младића била задесна.

Он је додао и да грађани оправдано губе повјерење у институције система, не само због реаговања институција приликом истраге о смрти Давида, већ и због ранијих неразјашњених случајева са смртним исходом.

Нагласио је да је био читав низ контрадикторних и нетачних тврдњи, укључујући и прес конференцију одржану 26. марта, а које су се показале нетачним, укључујући, како је навео, квалификацију смрти као задеса, па и чињеницу да нема доказа да је Давид опљачкао кућу на Лаушу.

Он је рекао да Анкетни одбор сматра да је потребно истражити све пропусте надлежних органа и позвати их на одговорност.

Сједници Народне скупштине РС присуствовала је и Жељка Цвијановић, премијерка РС.

Драго Калабић, члан Анкетног одбора из СНСД, рекао је да никад и нигде није изјавио да Давид Драгичевић није убијен или да је његова смрт задес.

„Цијело време инсистирам да то каже надлежна институција а која ћути, ћути и ћути. И врло је чудно што моћне институције ћуте. Врло је чудно и што њихови моћни финансијери и двије моћне амбасаде не траже од њих да се о томе изјасне”, рекао је Калабић.

Додао је да се „телефони усијају” из једне од те двије амбасаде када треба ухапсити Србина за ратне злочине, а о овом случају сви ћуте.

Рекао је да је тужан што Народна скупштина РС расправља о стварима о којима суд треба да дају надлежне институције а не „петорица лаика” који су чланови Анкетног одбора.

Додао је да је Анкетни одбор радио врло мало, а да је мимо закона и прописа одбор проширен, што је била одлука предсједника одбора Бранислава Бореновића, а да се о томе нико није изјаснио ни гласао.

Рекао је и да је Бореновић намјерно пожуривао да се рад одбора закључи иако је, како је рекао, било довољно времена да се његов рад продужи и да се поставе још нека питања.

Горан Ђорђић, члан Анкетног одбора, рекао је да је одбор формиран на захтјев СНСД-а и додао:

„Нема овдје ни амбасада, ни овог ни оног. Закључци су јасни и ви се требате прецизно изјаснити да ли сте за или против. Тачно је да ми нисмо стручни, али нисмо ни луди јер смо видјели читав низ контрадикторних одговора”,.

Рекао је да није изјавио да Давид Драгичевић да није убијен.

Потпредсједник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић рекао је да је од почетка парламентарних расправа о страдању Давида Драгичевића било јасно да ће свако ко није сагласан са наметнутом конструкцијом бити прозиван као непријатељ, саучесник и оптужен да је учествовао у овом трагичном догађају.

„Ако постоји злочин, нека се то утврди, а не да то буде повод за таргетирање људи и политичке обрачуне“, рекао је Стевандић током расправе.

Он је навео да се Анкетни одбор образује од народних посланика и да у његовом саставу не може бити нико кога није изгласао парламент.

„У овом одбору била је личност (Борислав Радовановић), која води дугогодишњи приватни рат са министром унутрашњих послова Драганом Лукачем“, рекао је Стевандић и додао да је та особа оптужена за покушај убиства.

Он је рекао да је грешка што је Анкетни одбор – формиран одлуком Народне скупштине с циљем сагледавања свих релевантних чињеница везаних за случај страдања Давида Драгичевића – таквој особи омогућио да испитује тужиоца и министра и да буде у предмету.

Стевандић је рекао да у овом случају ништа неће бити сакриврено, али да Народна скупштина није и не може бити та која квалификује кривична дјела.

Давор Драгичевић поставио нови ултиматум посланицима

ДАВОР Драгичевић, отац трагично страдалог Давида, дао је рок бањалучком тужилаштву да до 15:30 часова 2. јула смрт његовог сина оквалификује као убиство.

Он је казао да сви добро знају шта се десило са његовим сином.

„То зна читава моја земља за коју сам се борио у претходном рату. Сада је вријеме да будете људи и да се када на дневни ред буде дошао извјештај Анкетног одбора РС подигнете руку онако како је и ја дижем сваки дан. Захтјевам од вас да дате зелено свијетло том извјештају и на тај начин станете на страну правде“, рекао је Дргичевић испред Народне скупштине.

Тим потезом, како је рекао, посланици више неће бранити његовог сина већ све друге синове и кћерке.

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар