Странке

Додик: Са „осморком“ партнерство за рјешавање проблема у БиХ, али – без уласка у коалиције

„АКО БУДЕМО ИМАЛИ ДОГОВОР – ИЋИ ЋЕМО БРЗО, АКО НЕ БУДЕ ДОГОВОРА – НЕЋЕМО ИЋИ НИКАКО“
  • „Разумио сам да су ХДЗ и „осморка“ потписали споразум који се примарно односи на Федерацију БиХ. Када се то заврши, а вјерујем да хоће, доћи ће вријеме да се разговара о заједничком нивоу“
  • „Ми ћемо већ у четвртак, вјерујем, имати четири делегата /Дом народа/ што је незаобилазни фактор за формирање власти на нивоу БиХ. Не бих препоручио никоме да прави авантуру у том погледу. Ми нећемо оклијевати“

Извор: Факти

МИЛОРАД Додик, предсједник СНСД, рекао је да се потписани споразум ХДЗ-а БиХ и „осморке“ примарно односи на формирање власти на нивоу Федерације БиХ и да су тиме створене све околности да се та власт формира што је прије могуће.

Он је изразио очекивање да ће у ФБиХ, након осам година, бити добијена нова Влада и да ће Српска с њом моћи да ради.

Додик је рекао да постоји спремност за разговоре са „осморком“ о заједничком нивоу власти, али да не постоји намјера уласка у коалиције него само партнерство за рјешавање проблема.

– Ја сам разумио да су ХДЗ и „осморка“ потписали споразум који се примарно односи на Федерацију БиХ. Када се то заврши, а вјерујем да хоће, доћи ће вријеме да се разговара о заједничком нивоу – рекао је Додик.

Он је навео да је принцип да они који формирају власт на нивоу ентитета треба да имају одраз на нивоу заједничких институција.

Додик је рекао да је СНСД изборни побједник у Републици Српској.

– У име СНСД-а и коалиције Жељка Цвијановић је изабрана за члана Предсједништва БиХ, што је веома важно. Ми ћемо већ у четвртак, вјерујем, имати четири делегата /Дом народа/ што је незаобилазни фактор за формирање власти на нивоу БиХ. Не бих препоручио никоме да прави авантуру у том погледу. Ми нећемо оклијевати, а видјели смо то јуче, да покушавају ови из опозиције, на неки други начин, да се докопају власти на нивоу БиХ – рекао је Додик.

Додик је рекао да они који представљају Републику Српску у заједничким институцијама са партнерима треба да постижу договор ако је могуће, а ако није, треба енергично да бране интерес Републике Српске.

– Ако имамо договор, идемо брзо, ако нема договора, не идемо никако. То није питање Милорада Додика или било којег појединца, то је питање позиције Републике Српске на нивоу заједничких институција – нагласио је Додик на конференцији за новинаре у Источном Сарајеву.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар