Свијет

Амерички амбасадор у Москви упозорен да ће Русија – буде ли нових санкција САД – одговорити најодлучније

БАЈДЕНОВ ПОЗИВ ПУТИНУ УБРЗАО СЛУЧАЈНИ СУСРЕТ У ЊУ ДЕЛХИЈУ ЛАВРОВА И КЕРИЈА

Mарија Захарова

  • Упозорење пренијето америчком амбасадору у РФ Џону Саливану, са којим је разговарао Јуриј Ушаков, спољнополитички помоћник Владимира Путина
  • Марија ЗАХАРОВА: „Бијела кућа је јуче имала невјероватну изјаву. Од нас је затражила предвидљивост, а САД су већ цијелу деценију најнепредвидљивија држава… Желимо да Сједињене Државе постану бар мало предвидљиве. Сада немају право да траже предвидљивост ни од нас ни од било кога другог“

АМЕРИЧКИ предсједник Џо Бајден телефонирао је Владимиру Путину, а не обрнуто. Утолико се може сматрати и својеврсним извињењем за недавно „да“ на питање да ли руског лидера сматра убицом.

Поред заоштравања ситуације поводом Украјине, на тражење разговора са Путином утицао је и случајни сусрет у Њу Делхију Сергеја Лаврова и бившег америчког државног секретара Џона Керија.

Oво је потврдила и портпаролка Министарства иностраних послова Русије Марија Захарова:

„Нећу да кажем да је то био елемент припреме, али су у том разговору у Делхију дотакнута заиста веома важна питања“.

Мада се догодио у постфестуму, једнако је значајан позив америчком амбасадору Џону Саливану да дође у Кремљ.

Примио га је Путинов спољнополитички помоћник Јуриј Ушаков који му је пренио да је Москва спремна за одлучан одговор у случају нових санкција Вашингтона.

Агенција РИА Новости тим поводом је, позвавши се на свој извор у врху руске дипломатије, објавила:

„Америчком амбасадору је речено да ће Русија, с обзиром на Бајденове ријечи о намјери да побољша односе две земље, на нове непријатељске потезе са стране САД у виду санкција, одреаговати на најодлучнији начин“.

Захарова је, иначе, поручила Вашингтону да не би требало да захтјева предвидљивост од Москве јер су Сједињене Државе биле најнепредвидљивија држава током посљедњих десет година.

Бијела кућа је јуче имала невјероватну изјаву. Од нас је затражила предвидљивост, а САД су најнепредвидљивија држава… Желимо да Сједињене Државе постану бар мало предвидљиве. Сада немају право да траже предвидљивост ни од нас ни од било кога другог“ – нагласила је Захарова.

Потом је нагласила да Русија жели да гради односе са Сједињеним Државама на обострано корисној основи:

„Доктринарно, идеолошки, политички жељели смо, можемо и хоћемо да градимо са Сједињеним Државама, мислим на народ Сједињених Држава, односе који би били корисни за обе државе.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар