Одабрано Свијет

Америка бруји да ће Трамп основати своју странку која ће се звати – Патриотска партија

ТОКОМ ПОСЛЕДЊИХ 100 ГОДИНА САД СУ ИМАЛЕ ТРИ ИСКУСТВА СА ТРОПАРТИЈСКИМ СИСТЕМОМ
  • Трампова странка можда ће се звати и „Трампови републиканци“. Независно од имена, може очекивати успех само ако преузме бирачко тело Републиканске партије. То за њега неће представљати морални проблем јер га је добар део врхушке Републиканске партије последњих недеља и месеци оставио на цедилу
  • Доналд Трамп ће, ако формира нову странку, одузети гласове републиканцима и олакшати демократама победу на изборима, оценио је Едвард Фаган, професор политичких наука на Универзитету Илиноиса

ДОНАЛД Трамп је у опроштајном говору у статусу председника Сједињених Држава изговорио: „Покрет који смо започели тек почиње“.

Међутим, није прецизирао о каквом је покрету реч.

Одмах потом је The Wall Street Journal, позвавши се на сопствене изворе, објавио да је Трамп недавно са истомишљеницима већ разговарао о могућности формирања нове политичке странке у Сједињеним Државама. Такође: да жели да јој да име – Патриотска партија.

Није још сасвим извесно да ли ће се појавити, а ако се појави – да ли ће опстати и донети Сједињеним Државама тропартијски систем.

Постоје претпоставке да ће се можда звати „Трампови републиканци“. Али, независно од имена, странка нису само гласачи, већ и спонзори, чије финансије омогућавају вођење успешних предизборних кампања. Трамп је све досад `вансистемски играч`, па је питање – ко ће имати интерес, а и усудити се, да улаже у „Патриотску партију“.

Иако је милијардер, тешко да ће Трамп одлучити да свој политички пројекат сам финансира. А и да би у томе успео.

Трампова странка може очекивати успех само ако преузме бирачко тело Републиканске партије. То за њега неће представљати морални проблем јер га је добар део врхушке Републиканске партије последњих недеља и месеци оставио на цедилу.

Доналд Трамп ће, ако формира нову странку, одузети гласове републиканцима и олакшати демократама победу на изборима, оценио је Едвард Фаган, професор политичких наука на Универзитету Илиноиса.

Према његовим речима, слична ситуација већ је у САД постојала 1968. године, када се Демократска странка поделила због контроверзе око грађанских права.

Гувернер Алабаме Џорџ Валас тада је основао своју партију и ушао у председничку трку на платформи која је подржавала сегрегацију. То је поделило бирачко тело демократа, а он је победио у неколико држава, али је на крају републиканац Ричард Никсон победио – са само 43 одсто гласова.

САД имају још два искуства са тропартијским системом.

Услед цепања Републиканске партије, била се нешто више од једног века појавила  Прогресивна партија коју је предводио Теодор Рузевелт, али је 1912. изгубио председничку кампању од демократе Вудро Вилсона.

Сличан покушај је 1992. године начинио Рос Перо, али је његове напоре убрзо прогутао амерички политички песак…

http://fakti.org/alter-america/amerika-bruji-da-ce-tramp-osnovati-svoju-stranku-koja-ce-se-zvati-patriotska-partija

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар