Свијет

Армин Лашет кандидат партије Меркелове за канцелара – уз раскол каквог није било 40 година

ДОБИО ТРИ ПУТА ВИШЕ ГЛАСОВА (31) ОД БАВАРСКОГ ПРЕМИЈЕРА МАРКУСА ЗЕДЕРА (9)
  • Највећи ривал биће му лидерка странке Зелених Аналена Бербок коју подржавају практично цијело велико љевичарско бирачко тијело у Њемачкој и либерална штампа
  • Лашет је опрезан: „Побједићемо само ако центар странке остане јак. Можемо да се мијењамо, али постало нам је превише удобно посљедњих година“
  • Познати њемачки политички аналитичар Алекандер РАР: „Лашету ће требати године да стекне ауторитет који је уживала Меркел. Бирање између њега и Зедера показало је да постоји раскол у владајућем блоку Њемачке. Посљедњи пут се то догодило 1979. године

НАСЉЕДНИК Ангеле Меркел Армин Лашет (60) – који је од јануара на челу Хришћанско-демократске уније (ЦДУ) – успињаће се на врх пирамиде њемачке власти са једном и по ногом.

Одлуком руководства те партије, он ће бити кандидат за канцелара тзв. Уније, ЦДУ/ЦСУ, на парламентарним изборима у септембру.

Лашет је од 2012. године био један од пет потпредсједника ЦДУ, а одувијек је био поуздан партнер Ангеле Меркел.

Он се сматра центристом. Уосталом, са тим политичким гардом је 2017. постао премијер покрајине Сјеверне Рајне-Вестфалије, а сам не престаје да наглашава:

„Побједићемо само ако центар странке остане јак. Можемо да се мијењамо, али постало нам је превише удобно посљедњих година“.

Руководство Хришћанско-демократске уније Њемачке подржао је лидера партије Лашета као кандидата за канцелара земље. Он је добио 31 глас, а три пута мање (девет) добио је популарни лидер  Хришћанско-социјалне уније Маркус Зедер.

Лашет ће за главног противника на септембарским изборима имати Зелене који постају све већа сила.

Његов јануарски слоган као кандидата за шефа ЦДУ погодан је и за „канцеларску кампању“: „2020-те да буду деценија модернизације Немачке: нова економска динамика, свеобухватна безбједност, најбоље и поштене могућности образовања“.

Познати њемачки политички аналитичар Алекандер Рар процењује:

„Лашету ће требати године да стекне ауторитет који је уживала Меркел. Бирање између њега и Зедера показало је да постоји раскол у владајућем блоку Њемачке. Посљедњи пут се то догодило 1979. године. Средином 70-их се Хелмут Кол први пут био номинован за канцелара из блока ЦДУ/ЦСУ, али је изгубио изборе, па се није ни кандидовао за изборе 1980. Умјесто њега, из ЦДУ је требало да иде Ернст Албрехт, тадашњи премијер Доње Саксоније и отац актуелне предс еднице Европске комисије Урсуле фон дер Лајен. Међутим, шеф ЦСУ Франц Јозеф Штраус такође се номиновао и добио подршку владајућег блока, али је изгубио изборе.

Рар посебно наглашава: „Лашету ће бити потребне године док не створи око себе ауру моћи и ауторитета који је уживала Меркел. А озбиљног конкурента имаће у кандидаткињи Зелених Аналени Бербок. „Њу подржавају практично цело велико љевичарско бирачко тијело у Њемачкој и либерална штампа. Иза ње су и многе зелене организације за лобирање. Они су веома утицајни и желе промене у социјалном и економском систему земље – да направе малу револуцију “.

За разлику од Бербок, Лашет је за отопљавање односа са Русијом.

Сицијалдемократе ће за канцелара кандидовати министра финансија Олафа Шолца.

Избори за Бундестаг одржаће се 26. септембра.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар