Свијет

Азербејџан започео инсценирани напад на Карабах, Јереван пријети да ће употребити и Су-30СМ

АРТИЉЕРИЈОМ ТУЧЕ ВИШЕ НАСЕЉА, КОРИСТИ И ТЕНКОВЕ, РАКЕТАМА ГАЂА И СТЕПАНАКЕРТ
  • Јерменија прогласила ратно стање и увела општу мобилизацију. Тврди да је `непријатељ` већ изгубио три тенка, два хеликоптера и три беспилотне летјелице
  • Телефонски разговарали предсједници Азербејџана и Турске – Илхам Алијеви Реџеп Тајип Ердоган. Потом и министри одбране Азербејџана и Турске Закир Хасанов и Хулуси Акар који је обећао: „Остаћемо до краја уз наше азербејџанске Турке у борби за одбрану њиховог територијалног интегритета“

ЈЕРМЕНСКИ Карабах опет не да мира азербејџанским Турцима и Анкари.

Под изговором да одговара на „јерменски напад“ – армија Азербејџана је објавила да је започела „контраофанзиву“. Атриљеријом и ракетама туче неколико насеља у Карабаху, укључујући и његов главни град Степанакерт.

Наредни дани ће показати: да ли са амбицијом успостављања контроле над том исконском земљом Јермена коју су бољшевици у своје вријеме били поклонили својој „Социјалистичкој Совјетској Републици Азербејџан“.

Иза Карабаха стоји Јерменија па су обе земље у ратном стању.

Јерменија је прогласила ратно стање и увела општу мобилизацију.

Азербејџан је саопштио да су његове снаге заузеле бројна села и стратешке висове на правцу ФизулиЏабраил“.

Портпарол азербејџанског Министарства одбране Анар Ејвазов изјавио је:

Ослобођено је неколико села која су била под арменском окупацијом дуги низ година. То су: Гараханбејли, Гарвјанд, Хорадиз, Јухари Абдулрахменли, Бојук, Мјарчанли и Ниузгјар“.

Ејвазов тврди да су Азербејџанци на фронту испред Агхдара и на гребену Муровдаг „уништили одређени број окупаторских положаја“.

Јерменски премијер Никол Пашињан изјавио је да су азербејџанске оружане снаге започеле напад на Нагорно-Карабах.

Јереван је објавио да је `непријатељ` имао три оштећена тенка, два оборена хеликоптера и три беспилотне летјелице.

Портпарол јерменског Министарства одбране Арцрун Ованисјан саопштио је да ће Оружане снаге његове земље, ако буде потребно, искористити све врсте оружја као одговор на агресију, укључујући ловце Су-30СМ.

Нагласио је да „војно-политичко руководство Јерменије у потпуности контролише ситуацију у зони сукоба у Карабаху“.

Према његовим ријечима, „борбе су интензивне“, а Азербејџан користи вишецјевне ракетне бацаче, тенкове. хеликоптере и дронове.

Јерменија је прогласила ванредно стање и најавила општу мобилизацију.

Предсједник Азербејџана Илхам Алијев већ је телефонски разговарао са предсједником Турске Реџепом Тајипом Ердоганом. На позив овог другог, а не треба сумњати да је војни врх Турске учествовао у планирању напада на Карабах.

Они су односе својих земаља назвали „пријатељским и братским“, а Ердоган је, очекивано, рекао да је Турска уз Азербејџан.

На исти начин су разговарали и министри одбране Азербејџана и Турске Закир Хасанов и Хулуси Акар.

Акар је обећао: „Остаћемо до краја уз наше азербејџанске Турке у борби за одбрану њиховог територијалног интегритета“.

Јерменски новинар Валериј Колунтс оцијенио је да Азербејџанци нису фактички заузели никаква насеља и „стратешке висове“.

Објаснио је то на примеру Хорадиза: „Град Хорадиз је под контролом Бакуа од 1994. године, а истоимено село не постоји већ 30 година. То су рушевине на првој линији одбране. Борбе су у току. Нема ни говора о било каквом ослобађању и преузимању контроле“.

http://fakti.org/quo-vadis-orbi/azerbejdzan-u-dosluhu-sa-turskom-napao-karabah-jerevan-preti-da-ce-upotrebiti-i-su-30-sm

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар