Одабрано Свијет

Бајден обуставио градњу „Трамповог зида“ – широм отвара врата Америке мигрантима

СТОПИРАО И ГРАДЊУ НАФТОВОДА ОД КАНАДЕ ДО МЕКСИЧКОГ ЗАЛИВА
  • Доналд Трамп је обећавао да ће изградити од 720 до 800 километара ограде, од чега је до 5. јануара подигнуто 727 километара
  • Бајден је прије уласка у Бијелу кућу јасно ставио до знања да неће рушити оно што је већ изграђено

ЏО Бајден је – како се и могло очекивати – већ првог дана у Бијелој кући потписао указ којим је зауставио изградњу антимигрантске ограде на граници са Мексиком.

Још конкретније, укинуо је ванредно стање на граници које је администрацији Доналда Трампа омогућавало да средства за те намјене преусмјери из буџета различитих министарстава, нарочито из буџета Пентагона.

Бајден је овим само потврдио своје обећање да ће од првог дана укидати ограничења која је Трамп наметнуо мигрантима на јужној граници земље.

Трамп је обећавао да ће изградити од 720 до 800 километара ограде, од чега је до 5. јануара подигнуто 727 километара.

Бајден је пре уласка у Бијелу кућу јасно ставио до знања да неће рушити оно што је већ изграђено.

Он је потписао и декрет о укидању ограничења за улазак у Сједињене Државе за представнике низа блискоисточних земаља, познатих као „Муслиманска забрана“.

Трамп је 2017. године предсједничким декретом забранио улазак у САД држављанима Ирана, Либије, Сирије, Јемена, Сомалије, Судана и Ирака.

Након што су бројни амерички судови на локалном нивоу ту наредбу прогласили незаконитом, Ирак и Судан су уклоњени са листе, али су на њу додати држављани Чада и  званичници Венецуеле.

Нови амерички предсједник потписао је и декрет којим се блокира изградња нафтовода „Кејстон“ дужине 1,9 хиљада километара и капацитета више од 800 хиљада барела дневно. Од највеће канадске провинције Алберте, која производи нафту, до рафинерија у Мексичком заливу.

Тај пројекат је досљедно подржавала Трампова администрација.

Бајден: Трамп ми је оставио „врло великодушно писмо

ЏО Бајден је открио да му је његов претходник Доналд Трумп оставио врло великодушно писмо.

„Предсједник је написао врло великодушно писмо. Личне је природе, па нећу о томе говорити док не поразговарам с њим“, рекао је Бајден потписујући своје прве предсједничке указе у Овалном кабинету.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар