Свијет

Бајден предложио Вилијема Бернса за директора ЦИА

БИО ЈЕ ЗАМЈЕНИК ДРЖАВНОГ СЕКРЕТАРА И АМБАСАДОР САД У РУСИЈИ И ЈОРДАНУ
  • Џо БАЈДЕН: „Бернс и ја дијелимо становиште да обавјештајне активности морају бити аполитичне и да посвећени обавјештајци у служби наше нације заслужују захвалност и поштовање. Амбасадор Бернс ће знањем, способношћу расуђивања и ставовима допринијети да се сучелимо са пријетњама и спријечимо их и прије него што стигну до Америке. Амерички народ ће мирно спавати са Бернсом на челу ЦИА
  • Као стипендиста Маршаловог фонда, Бернс је на Универзитету Оксфорд стекао звање доктора наука за међународне односе

ЏО Бајден је објавио да ће за директора Централне обавештајне агенције (ЦИА) предложити  бившег каријерног дипломату Вилијема Бернса иза којег је 33-годишња успјешна каријера у Стејт департменту.

Бернс (64) је службовао као амбасадор у Русији и Јордану. На високим положајима био је и кад су на власти у Бијелој кући били републиканци.

Врхунац његове дипломатске каријере је положај замјеника америчког државног секретара.

Бернс се 2014. године повукао и преузео управљање Карнегијевом задужбином за међународни мир.

Након превирања у Стејт департменту послије Трамповог доласка у Бијелу кућу, Бернс се био притајио неко вријеме, али је прошле године у часопису Foreign Policy  и другдје, објавио серију веома критичких чланака о политици Трампове администрације.

Бајден је своју намјеру образложио ријечима:

„Бернс је дипломата за примјер са вишедеценијским искуством у свјетској политици којим је чувао и сачувао нашу земљу. Он и ја дијелимо становиште да обавјештајне активности морају бити аполитичне и да посвећени обавјештајци у служби наше нације заслужују захвалност и поштовање. Амбасадор Бернс ће знањем, способношћу расуђивања и ставовима допринијети да се сучелимо са пријетњама и спријечимо их и прије него што стигну до Америке. Амерички народ ће мирно спавати са Бернсом на челу ЦИА“.

У вашингтонским кулоарима се нагађало да је Вилијем Бернс бити Бајденов кандидат за позицију државног секретара, али се умјесто њега одлучио за  Ентони Блинкена, бившег замјеника државног секретара САД у администрацији Барака Обаме.

Бернс је три пута награђиван предсједничким признањима за посебне заслуге и највишим цивилним одликовањима Пентагона и обавјештајне заједнице.

Као стипендиста Маршаловог фонда, Бернс је на Универзитету Оксфорд стекао звање доктора наука за међународне односе.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар