Свијет

Борел: БиХ може да рачуна на 7 милиона евра хитне помоћи ЕУ и још 74 милиона за опоравак

СРБИЈА ТРЕБА ДА ДОБИЈЕ 15 ПЛУС 78 МИЛИОНА, ЦРНА ГОРА 3+50 МИЛИОНА, А КОСОВО* 5+63 МИЛИОНА
  • Шеф дипломатије ЕУ Жосеп БОРЕЛ:  Западни Балкан може да рачуна на солидарност Европске уније не само у кризним временима

ШЕФ дипломатије Европске уније Жосеп Борел оцјењује да у вријеме борбе са ”кризом без преседана” каква је пандемија вируса корона ЕУ не заборавља на грађане са западног Балкана.

Борел у свом блогу пише да ЕУ у борби против кризе Ковида-19 и њених посљедица ”мора да покаже шта стварно значи европска и глобална солидарност”.

– Солидарност не може бити смо ријеч која не подразумијева и обавезу – каже Борел.

Напомињући да ЕУ у тренуцима одговора на кризу “не забораваља и грађане са Западног Балкана”, Жосеп Борел подсјећа да је Унија објавила пакет фискалне помоћи земљама региона у висини од 38 милиона евра ”хитне помоћи” за набавку медицинске опреме, њен транспорт и тренутне потребе грађана.

– Додатно, ЕУ ће преусмјерити 374 милиона евра за социјални и економски опоравак региона када се криза оконча, а како би се сачувала радна мјеста, предузећа, социјална давања и наставио живот људи након пандемије – наводи Борел.

У односу на остале партнере са Западног Балкана, ЕУ је ка Србији усмјерила највишу суму како тренутне помоћи (15 милиона евра) тако и накнадног ”пакета за опоравак” ( 78 милиона евра).

За хитне потребе борбе против вируса корона БиХ је од ЕУ добила седам милиона евра, Албанија четири милиона евра, Црна Гора три милиона евра, Сјеверна Македонија четири милиона евра и Косово пет милиона евра.

Када је у питању социјално економски опоравак БиХ може да рачуна на 74 милиона евра ЕУ помоћи, Албанија на седам милиона помоћи, Црна Гора на 50 милиона евра, Сјеверна Македонија на 62 милиона евра и Косово на 63 милиона евра.

– Западни Балкан може да рачуна на солидарност ЕУ и то не само у кризним временима – наглашава Борел.

Шеф дипломатије ЕУ подсјећа да је ЕУ главни донатор, инвеститор и трговински партнер Западног Балкана, а да је од 2014. године до данас помогла грађане региона са донацијама у висини од 1 милијарде евра.

– Вријеме је будемо озбиљни у солидарности и сарадњи. Морамо да радимо заједно, помажући једни друге, јер нико не може сам да изађе на крај са тренутном ситуацијом – закључује Борел.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар