Свијет

Демократе траже од Помпеа да Сенату САД до детаља открије преговоре Трамп-Путин у Хелсинкију

ТРАЖЕ УВИД И У ПОЛИТИЧКЕ ДИРЕКТИВЕ, ТАЈНЕ ТЕЛЕГГРАМЕ И БИЉЕШКЕ АМЕРИЧКИХ ПРЕВОДИЛАЦА
  • Захтјев Стејт департману потписали сенатори Роберт Менендес и Џин Шахин… Појавила се чак и иницијатива да се Трампов преводилац (Марина Грос) позове у Конггрес САД да под заклетвом да исказ…

АМЕРИЧКИ сенатори – чланови Демократске партије Роберт Менендес и Џин Шахин – затражили су од државног секретара  Мајкла Помпеа „све информације“ о преговорима предсједника Русије и САД,  Владимира Путина и Доналда Трампа, у Хелсинкију.

У писму које су упутили у Стејт департман, навели су да траже да спољнополитичком комитету Сената САД буду стављени на увид „тајни телеграми и они који со нису, биљешке преводилаца и политичке директиве повезане са самитом у Хлесинкију“.

Нагласили су да желе да утврде од чему је предсједник САД заиста разговарао са руским колегом и да ли је у име САД „преузео биле какве обавезе пред Русијом“.

Посебно су указали да желе да провјере и колико  су вјеродостојни подаци које је руска страна користила поводом онога о чему се разговарало у главном граду Финске.

Менендез и Шахин признају да њихов захтјев „крајње неуобичајен“, али наглашавају да је разјашњавање ствари неопходно зато што је Трамп у четири ока разговарао са лидером земље која је у Стратегији националне безбједности САД означена као „пријетња“.

И прије њиховог формалног захтјева, неки конгресмени-демократе тржили су да се открије „о чему је Трамп са Путином разговарао у четири ока“ (преко преводилаца). Појавила се чак и иницијатива да се Трампови преводиоци позову у Конггрес САД да дају исказе под заклетвом…

Заправо ће, ако до тогаг заиста дође, бити позвана преводилац Марина Грос (сједи уз Трампово десно раме). Она је преводила и „руске разговоре“ бившег државног секретара Рекса Тилерсона…

Трамп и Путин су се срели 16. јула у Хелсинкију и разговарали – како је званично објављено – о економској сарадњи својих земаља,„руском мијешању“ у америчке предсједничке изборе 2016-те, Сирији и Украјини.

У Москви је оцијењено да је све ово „ствар америчке политичке културе“.

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар