Одабрано Свијет

Ердоган копа Истанбулски канал и хапси екс-адмирале који га опомињу да не отвара Американцима Црно море

ПОВЕЗАЋЕ ЦРНО И МРАМОРНО МОРЕ, А НА ЊЕГОВИМ ОБАЛАМА НИЋИ ЋЕ ГРАД СА ПОЛА МИЛИОНА СТАНОВНИКА
  • Турски председник жели да за нови канал не важе правила из Монтре-конвенције, што би значило да у Црно море могу да улазе и највећи ратни бродови земаља које не излазе на Црно море, укључујући и америчке носаче авиона
  • Анкара похапсила најмање 10 од 103 пензионисана адмирала који су отвореним писмом шефу државе упозорила да Монтре-конвенција гарантује суверенитет Турске над Босфором и Дарданелима и да је опасно дирати у тај документ
  • Москва још није званично реаговала на унутартурске турбуленције поводом Истанбулског канала и Монтре-конвенције, али је утицајни програмски диркетор Дискусионог клуба „Валдај“, Тимофеј Бордачов, већ поручио Ердогану да су његови адмирали у праву: „Русија би могла добро да размисли о судбини мореуза на основу сопствених безбедносних интереса и о практичним мерама. Укључујући и претњу војном силом или спремност да се одлучно употреби ако буде потребно

ТУРСКА неће одустати од пројекта Истанбулског канала који ће бити прокопан паралелно са Босфором и повезивати Мраморно са Црним морем, рекао је Реџеп Тајип Ердоган.

Притом је најавио брзе тендере и отпочињање радовa на каналу.

„Без обзира на то ко шта жели или не жели, ми ћемо почети и направићемо Истанбулски канал који ће служити нашем народу“, рекао је турски председник.

Нагласио је да ће темељ канала бити урађен овог лета.

Појаснио да је већи део припрема завршен и да ће град са 500 хиљада становника бити изграђен на обе обале канала.

Ердоган је рекао да главна опозициона Републиканска народна партија (ЦХП) стоји иза објављивања отвореног писма пензионисаних адмирала који су поводом градње канала подржали Монтреконвенцију за које је рекао да „личи на пуч“.

То писмо су потписала 103 пензионисана турска адмирала који су упозорили да је Монтреконвенција била и остала дипломатска победа Турске која је њоме обновила суверена права на Босфор и Дарданеле“ и да је зато – за Анкару – опасно и штетно отварати разговоре о ревизији тог документа.

Имали су у виду чињеницу да се конвенција односи и на Дарданеле и нескривену жељу САД и НАТО да будућим Истанбулским каналом у Црно море уплаовљавају и њихови ратни бродови веће тонаже од дозвољене Монтре-конвенцијом.

Ердоган им ово није опростио, па је – са његовим одобрењем, наравно – полиција већ похапсила најмање 10 екс-адмирала који су стали иза писма упозорења.

Овај сукоб, који се не тиче само Турске, није случајан.

Ердоган је 2019. године изјавио да за поморски саобраћај кроз Истанбулски канал. који ће бити прокопан западно од Босфора,  неће важити Монтреконвенција.

То би омогућило неограничени улазак у Црно море и ратних бродова земаља које не излазе на Црно море, укључујући и америчке носаче авиона.

Томе се одмах успротивила цела турска опозиција, укључујући градоначелника Истанбула Екрема Имамоглуа.

Монтреконвенцијом је 1936. године Турској враћен турски суверенитет над Босфором и Дарданелима и била дефинисана правила за пролазак тим мореузима војних и цивилних бродова.

Да се пензионисани турски адмирали нису узбудили без разлога показале су већ прве реакције из Москве.

До званичних и са највишег нивоа још није дошло, али је утицајни програмски директор Дискусионог клуба „Валдај“ Тимофеј Бордачов предочио турском државном и војном врху куда ствари могу кренути:

„Ако Европљани, који су 1930-их били главни потписници Конвенције, више не буду могли самостално да наступају, онда би Русија могла добро да размисли о судбини мореуза на основу сопствених безбедносних интереса и о практичним мерама. Укључујући и претњу војном силом или спремност да се одлучно употреби ако буде потребно. Ако не буде конвенције, Сједињене Државе такође могу покушавати да Русију „закључају“ у Црном мору… Русија нема разлога да представља претњу постојању турске државности. Међутим, Турска нови канал не сме отворити за америчке носаче авиона јер се Монтре-конвенција не односи само на Босфор већ и на Дарданеле“.

Бордачов је оценио да о „турском ревизионизму“ говори и само отварање дискусије о тој могућности.

http://fakti.org/quo-vadis-orbi/erdogan-kopa-istanbulski-kanal-i-hapsi-eks-admirale-koji-ga-opominju-da-ne-otvara-amerikancima-crno-more

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар