Одабрано Свијет

Европска унија објавила да ће заједно са САД цијелом свијету наметати своју демократију

БАЈДЕНОВОМ ВАШИНГТОНУ ПОРУЧИЛА И ДА ЈЕ СПРЕМНА ЗА ЗАЈЕДНИЧКО ПАРИРАЊЕ РУСИЈИ
  • Један од закључака ЕК: „Трансатлантска сарадња у вези са Руском Федерацијом остаће кључна, посебно у погледу поштовања међународног права. То укључује заштиту територијалног интегритета и енергетске безбједности наших источних партнера

ЕВРОПСКА унија је спремна да сарађује са Сједињеним Државама на промоцији западне демократије у свијету, у супротстављању Русији и пружању подршке преносу власти у Бјелорусији – наведено је у саопштењу Европске комисије (ЕК).

Њено засједање било је посвећено односима ЕУ и САД након америчких избора.

У закључцима ЕК се наглашава:

„Трансатлантска сарадња у вези са Руском Федерацијом остаће кључна, посебно у погледу поштовања међународног права. То укључује заштиту територијалног интегритета и енергетске безбједности наших источних партнера“.

Украјина је означена као приоритетни партнер ЕУ, где је подршка САД-а од виталног значаја за јачање безбједности и заједнички амбициозни програм реформи.

Поводом Бјелорусије наглашава да је ЕУ спремна да „појача подршку мирном демократском преносу власти“.

Европска комисија је поздравила приједлог новоизабраног председника САД Бајдена да се одржи самит о демократији јер је пандемија довела демократију, слободе и вриједности под велики притисак“.

http://fakti.org/quo-vadis-orbi/evropska-komisija-objavila-da-ce-eu-celom-svetu-zajedno-sa-sad-nametati-zapadnu-demokratiju

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар