Свијет

Јандроковић извиждан у Блајбургу јер је својим био недовољно `усташа`

АУСТРИЈСКА ПОЛИЦИЈА ПРОВЈЕРАВАЛА СВЕ ТОРБЕ И ПРТЉАЖНИКЕ И ОДУЗИМАЛА УСТАШКЕ РЕКВИЗИТЕ
  • Није му помогло ни што је изговорио: „Деценијама је хрватски народ био талац тоталитарног комунистичког режима и физичког и психичког терора. То је наша историја, тешка и болна“
  • У Блајбургу протестовало стотињак активиста из Хрватске, Словеније, Италије и Аустрије против усташке комеморације. Они су носили транспаренте „Нацисти ван“, а поручили су да је ово протест не само против фашизма већ и против капитализма

ОКУПЉЕНИ на комеморацији усташама на Блајбуршком пољу извиждали су данас предсједника Хрватског сабора Гордана Јандроковића, а полиција је удаљила са скупа мушкарца који је носио мајицу са усташким поздравом „За дом спремни“, док су антифашисти окупљени у Блајбургу позвали на забрану скупова на којима се шири усташка идеологија.

Јандроковић, чије је обраћање дочекано звиждуцима окупљених, истакао да им је обавеза да се присјећају свих невиних жртава, с које год стране да долазе.

Он је указао да је важно што је Хрватски сабор покровитељ комеморације, те нагласио да се ту присјећају тешког поглавља хрватске историје, преносе хрватски медији.

„Деценијама је хрватски народ био талац тоталитарног комунистичког режима и физичког и психичког терора. То је наша историја, тешка и болна“, рекао је Јандроковић.

Он је нагласио да је протекли рат у Хрватској једини у 20. вијеку у којем је „хрватски народ превладао разлике, остварио право на слободу и властиту државност, показао спремност поднијети велике жртве“.

Учесницима комеморације у Блајбургу било је забрањено ношење усташких реквизита, али је аустријска полиција пронашла једног који је носио мајицу са натписом „За дом спремни“ кога је удаљила.

У међувремену је у Блајбургу протестовало стотињак активиста из Хрватске, Словеније, Италије и Аустрије против усташке комеморације. Они су носили транспаренте „Нацисти ван“, а поручили су да је ово протест не само против фашизма већ и против капитализма.

Александар Долић, представник Радничког фронта, рекао је да је дошао да подржи локалне напоре да се забране усташки и, уопште, фашистички „дернеци“ у Блајбургу.

„Противимо се томе да се на таквим скуповима шири усташка, тј. фашистичка идеологија и зато позивамо на потпуну забрану тог скупа. То је недопустиво“, истакао је Долић.

Комеморација се одржава под покровитељством Хрватског сабора и Хрватског народног сабора БиХ.

Аустријска полиција ове године је на граничном прелазу код Дравограда успоставила граничну контролу. На прелазак границе чекало се око сат времена.

Људи су из аутобуса морали излазити да би им биле прегледане торбе, а полиција је провјеравала и пртљажнике од аутобуса.

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар