Свијет

Кривокапић: Спољна политика без протјеривања амбасадора и флоскула о лидерству у региону

ОДБАЦИО МЕДОЈЕВИЋЕВУ ТВРДЊУ ДА МУ ЕКСПОЗЕ ЛИЧИ НА СЕМИНАРСКИ РАД
  • Здравко КРИВОКАПИЋ: „Добра регионална сарадња треба да буде једна од основа црногорске спољне политике. Имајући у виду да наша земља нема снагу регионалне или глобалне силе – снагом ‘доброг примјера’ можемо је профилисати као модел демократских промјена и правне државе у региону“
  • Небојша МЕДОЈЕВИЋ: „Експозе мандатара више личи на семинарски рад какав је, како је казао, својевремено Светозар Маровић писао о Кумровцу, него на програм рада владе“

МАНДАТАР за састав црногорске владе Здравко Кривокапић, данас је у експозеу истакао да добра регионална сарадња треба да буде основа спољне политике, која се, како је рекао, не постиже ситним, дипломатским препуцавањима са сусједним земљама, протјеривањем амбасадора и флоскулама о лидерству у региону.

Добра регионална сарадња, казао је Кривокапић у парламенту, постиже се искреном жељом за дијалог са свима, без мијешања у унутрашње ствари оних других.

Када, како је навео, схватимо да државе региона, упркос духовима прошлости и политикама подјела, који и даље провијавају у главама појединих политичара, немају никог ближег до једне друге.

Нова влада ће, поручио је, себи у региону створити добру заједницу и биће истовремено „спремна за чланство у Европској унији која, по нашем мишљењу, нема алтернативу“.

„Добра регионална сарадња треба да буде једна од основа црногорске спољне политике. Имајући у виду да наша земља нема снагу регионалне или глобалне силе – снагом ‘доброг примјера’ можемо је профилисати као модел демократских промјена и правне државе у региону, што ће бити препознато код европских и међународних партнера.

У том смислу, потребно је наставити са активностима у оквиру регионалних организација и радити на ближој регионалној повезаности у оквиру „Економског и инвестиционог плана за Западни Балкан“, како би до краја мандата ЕК, сви главни градови региона били повезани аутопутевима“, навео је, између осталог, Кривокапић.

Скупштина Црне Горе почела је сједницу на којој Кривокапић образлаже програм и персонални састав нове Владе.

Прије изношења програма нове владе Кривокапић је, на примједбу лидера ПзП Небојше Медојевића да предожени програм не одговара ни по форми, ни по суштини раду нове владе, рекао да тај „програм није могао да буде другачији“.

„Они који немају податке, немају право да се играју подацима. Да ли је ово семинарски рад, то нека процијени неко други. Ово је оно што се у овом тренутку могло урадити“, рекао је Кривокапић.

Медојевић је претходно затражио паузу у раду ради сазивања Колегијума Скупштине на којем би се разматрао експозе мандатара.

Рекао је и да експозе мандатара више личи на семинарски рад какав је, како је казао, својевремено Светозар Маровић писао о Кумровцу, него на програм рада владе.

Лидер ПзП је рекао да у експозеу нема ниједне ријечи о унутрашњој и спољној политичи коју води влада.

Сматра да Кривокапић треба да достави експозе са роковима и трошковима.

Захтјев Медојевића није прихваћен, а Кривокапић је почео да износи експозе.

(Танјуг)

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар