Svijet

Lukašenko: Presreli smo razgovor Berlin-Varšava koji svjedoči da lažu da je Navaljni otrovan

MIŠUSTINU, KOJI JE U POSJETI MINSKU, OBEĆAO I TRANSKRIPT I AUDIO-SNIMAK
  • Precizirao da je za presretanje zaslužna bjeloruska vojna radioelektronska špijunaža koja `u eteru ratuje sa natovcima koji su primakli svoje jedinice Bjelorusiji sa strane njene granice sa Poljskom`
  • „Iz presretenutog razgovora se vidi da ovo sa Navaljnim rade i zbog lokalnih izbora u Rusiji, a i da se Putin ne bi interesovao za stvari u Bjelorusiji. Oni će još nešto pokušati da podmetnu To je njihov stil. To je njihovo pravo lice. Neće nam dati da mirno živimo“

ALEKSANDAR Lukašenko rekao je ruskom premijeru Mihailu Mišustinu, koji je u zvaničnoj posjeti Minsku, da je bjeloruska vojna obavještajna služba presrela telefonski razgovor između Berlina i Varšave koji svjedoči da su lažne tvrdnje Njemačke o trovanju Alekseja Navaljnog bojnim otrovom „Novičok.

„Primijetio sam posmatrajući događaje oko Rusije da Zapad ima novi trik – opet `Novičok`, ponovo trovanje. Moram da vam kažem da smo presreli razgovor juče ili prekjuče, prije tvrdnje Angele Merkel `nastoje da ućutkaju Navaljnog`, presreli smo razgovor. Razumjeli smo da je Varšava razgovarala sa Berlinom. Dvije osobe su bile na vezi. Razgovor je presrela naša vojna obavještajna služba“, otkrio je Lukašenko.

Precizirao je da za presretanje zaslužna vojna radioelektronska špijunaža koja `u eteru ratuje sa natovcima koji su primakli svoje jedinice Bjelorusiji sa strane njene granice sa Poljskom`.

Obećao je da će ruskoj strani poslati transkript „tog interesantnog razgovora“ koji očigledno govori o tome da je u pitanju snimak falsifikat“:

„Predaćemo danas-sutra Aleksandru Bortnjikovu (šef FSB) i Sergeju Nariškinu (šef Spoljne obaveštajne službe) i transkript i audio-snimak. Iz presretenutog razgovora se vidi da ovo sa Navaljnim rade i zbog lokalnih izbora u Rusiji, a i da se Putin ne bi interesovao za stvari u Bjelorusiji. Smatramo da će oni još nešto pokušati da podmetnu, To je njihov stil. To je njihovo pravo lice“.

Lukašenko je naglasio da se deo razgovora tiče i Bjeloruije i dodao:

„Oni nam neće dati da mirno živimo. U ovo sam ubijeđen, ali smo odlučni da branimo svoj suverenitet i nezavisnost. Nećemo dozvoliti da nas slome“.

Njemačka vlada juče je saopštila da je, prema rezultatima toksikološkog ispitivanja sprovedenog u laboratoriji Bundesvera, Navaljni otrovan nervnim agensom iz grupe `Novičok`.

Iz Berlina je nagoviještena i mogućnost uvođenja novih sankcija Rusiji.

Varšava je izbjegla da komentariše Lukašenkove riječi.

Dodaj komentar

Klikni ovde da postaviš komentar