Свијет

Похапшена група која је спремала атентат на Лукашенка и `неутралисање` његових синова

МЕЂУ УХАПШЕНИМА СУ АЛЕКСАНДАР ФЕДУТА И ЈУРИЈ ЗЈАНКОВИЧ КОЈИ ИМА И ПАСОШ САД

Хапшење Александра Федуте

  • Александар ЛУКАШЕНКО: Још не знам ко је све од Американаца на томе радио. Контролисали смо их. Намјеравали су да дођу у Минск и да организују атентате на предсједника Бјелорусије и његову дјецу
  • Бјелоруским специјалним службама помогла руска ФСБ која је потврдила да су обојица ухапшених „били у дослуху са Сједињеним Државама и Пољском“

ПРЕДСЈЕДНИК Бјелорусије Александар Лукашенко објавио је да су похапшени припадници групе која планирала да га ликвидира.

Истовремено: да за почетак киднапује обојицу његових синова.

Нагласио је да иза припремања акције стоје „специјалне службе САД“. И додао:

„Већ сам упозоравао да ће нас `љуљати`. Још не знамо све подробности припремане операције, али знамо више него до овога тренутка. У сваком случају, претпостављао сам да и до овога може доћи“.

Лукашенко је навео да су службе његове земље прво осујетиле покушај побуне, а потом и пузећег преврата.

„Ево, кренули су и на моју дјецу. Намјеравали су да киднапују млађег, а старијег да за почетак смјесте у један подрум у Гомељској области. Умијешани су ЦИА, можда и ФБИ. Још не знам ко је све од Американаца на томе радио. Контролисали смо их. Намјеравали су да дођу у Минск и да организују атентате на предсједника Бјелорусије и његову дјецу“.

Послије овог дијела наступа, бјелоруски лидер је најавио да ће у најскорије вријеме донијети „једну од најпринципијелнијих одлука откако је на власти“.

Руска Федерална служба безбједности (ФСБ) потврдила је хапшење белоруског политиколога Александра Федуте и адвоката Јурија Зјанковича, који су међу осумњиченима за планирање пуча у Белорусији и покушај убиства предсједника Белорусије Александра Лукашенка.

ФСБ је потврдила да су обојица ухапшених „били у дослуху са Сједињеним Државама и Пољском“.

Зјанкович има двојно држављанство – САД  Бјелорусије – а Федута је `само` држављанин Републике Бјелорусије.

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар