Свијет

Путин понудио Трампу – преко Болтона – да се сретну 11. новембра у Паризу

ТОГ ДАНА МАКРОН ОРГАНИЗУЈЕ СВЕЧНОСТИ ПОВОДОМ СТОГОДИШЊИЦЕ ЗАВРШЕТКА ПРВОГ СВЈЕТСКОГ РАТА
  • Руски лидер је Трамповом помоћнику за националну безбједност предочио да је Москва зачуђена поводом дејстава Вашингтона која су услиједила „након конструктивног сусрета у Хелсинкију“ јер та дејства нису била пријатељска. Још је додао: „То је био користан и конструктиван, мада у неким сегментима и оштар разговор. Ми понекад са чуђењем посматрамо како САД према Русији праве ничим испровоциране кораке које не можемо назвати пријатељским“
  • Потврђено је да је једна од централних тема Путиновог разговора са Џоном Болтоном била Трампова најава да ће САД једнострано иступити из Споразума о ракетама малог и средњег домета. Било је ријечи и о Сирији, Украјини, Ирану и Северној Кореји и амбицијама Пентагона да неке елементе противракет

ВЛАДИМИР Путин је предложио Доналду Трампу да се сретну 11. новембра у Паризу. У време свечаности коју ће поводом стогодишњице завршетка Првог сетског рата приредити француски предсједник Емануел Макрон.

Предлог је изнио трамповом помоћнику за националну безбиедност Џону Болтону који од прексиноћ борави у Москви, а претходно је разговарао са Николајем Патрушевом, Сергејом Лавровом и Сергејом Шојгуом.

Руски лидер је предсједнику САД преко Болтона поручио:

„Било би корисно да наставимо директан дијалог. Наравно, уколико је и америчка страна заинтересована за контакте“.

Болтон је узвратио ријечима: „Предсједнику Трампу биће веома пријатно да се са Вама сретнме у Паризу у оквирима међународног догађаја на који сте указали. Дијалог Москве и Вашингтона у складу са интересима наших земаља може бити само користан упркос разликама које међу нама постоје“.

Путин је, иначе, Болтону пренио да је Москва зачуђена поводом дејстава Вашингтона која су услиједила „након конструктивног сусрета у Хелсинкију“ јер та дејства нису била пријатељска. Још је додао:

„То је био користан и конструктиван, мада у неким сегментима и оштар разговор. Ми понекад са чуђењем посматрамо како САД према Русији праве ничим испровоциране кораке које не можемо назвати пријатељским“.

Посебно је нагласио: „Ми практично чак и не одговарамо ни на један ваш такав корак. А све се наставља и наставља!“

Како је текао разговор Путин и Трамповог помоћника без камера и присуства новинара – не зна се, наравно, али је званично потврђено да је једна од централних тема била Трампова најава да ће САД једнострано иступити из Споразума о ракетама малог и средњег домета. Било је, дакако, ријечи и о Сирији, Украјини, Ирану и Сјеверној Кореји.

Путин је изразио очекивање да ће му гост изложити и погледе Бијеле куће и на споразум о стратешком офанзивном наоружању и амбицијама Пентагона да неке елементе противракетне одбране држи у космосу.

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар