Свијет

Рјабков: САД константно подривају позиције Русије, али им је боље да се држи даље од Крима

ЗАМЈЕНИК ШЕФА ДИПЛОМАТИЈЕ РФ: УЛАЗАК БРОДОВА САД У ЦРНО МОРЕ ЈЕ - ПРОВОКАЦИЈА
  • Сергеј РЈАБКОВ: „За Сједињене Државе је заиста боље да се држе подаље јер су ризици да дође до инцидената веома високи. Нешто слично смо већ имали ове године у другој акваторији… Сједињене Државе су наш противник. Чине све да поткопају позиције Русије у међународној арени. Ми друге елементе не видимо у њиховом држању према нама, Свака њихова пријетња само нас учвршћује у увјерењу да идемо добрим путем“
  • На долазак два нова америчка ратна брода – војни врх Русије одговорио и пребацивањем из Каспијског мора у Црно 15 својих ратних бродова (половина су десантни)

УЛАЗАК два нова америчка ратна брода у Црно море је провокација. Американцима савјетујемо да се – за своје добро – држе даље од црноморских обала Русије и Крима.

Ово је Бијелој кући и Пентагону поручио замјеник министра иностраних послова Руске Федерације Сергеј Рјабков.

У његовој надлежности су односи са Сједињеним Државама, па је утолико значајније што је додао:

„Амерички бродови немају апсолутно шта да траже у близини наших обала, хиљадама километара од својих матичних лука. Долазак нових бродова је провокација. Тестирају нам снагу, играју нам по живцима, али неће успјети. Савјетујемо Вашингтону да се клони Крима и црноморске обале Русије јер ће то бити за њихово добро. Биће мирнији.

За Сједињене Државе је заиста боље – указао је Рјабков – да се држе подаље јер су ризици да дође до инцидената веома високи. Нешто слично смо већ имали ове године у другој акваторији. Поново упозоравамо Сједињене Државе да је за њих боље да се држе даље и од Крима и од наше црноморске обале. Биће то за њихово добро“.

Рјабков је отворено предочио и Вашингтону и Кијеву да ће Русија наставити да штити становнике донбаских република и да све  пријетње само јачају увјерење Русије да је на добром путу:

„Они (Американци) говоре да ћемо морати да платимо високу цијену, али је никада не наводе. Ми бранимо своје интересе, интересе наших грађана и рускојезично становништво (Донбаса) и даље ћемо га штитити. Свака пријетња само нас учвршћује у увјерењу да идемо добрим путем“.

Рјабков је – износећи поглед Москве на амерички курс – нагласио:

„Сједињене Државе су наш противник. Чине све да поткопају позиције Русије у међународној арени. Ми друге елементе не видимо у њиховом држању према нама“.

Амерички бродови ће у Црном мору остати до 4. маја.

CNN објавио да Вашингтон жели да покаже да подржава Украјину и да је слање два ратна брода одједном „специјални сигнал Москви“ да САД „помно прате“ ситуацију у близини граница Украјине.

Прати развој ситуације, наравно, и Русија чији радари и ракетни системи држе под контролом цело Црно море са околним земљама које су у НАТО.

С обзиром на све, није нимало случајно што је Русија из Каспијског мора у Црно управо пребацила својих 15 ратних бродова. Вјероватно ни то што су осам од тих бродова – велики брзи десантни чамци.

Куљеба: Украјина жели брзо у НАТО – никада неће бити део Руског света

ЧЛАНСТВО Украјине у НАТО питање је времена – изјавио је шеф кијевске дипломатије Дмитриј Куљеба.

На заједничкој конференцији за новинаре са генералним секретаром алијансе Јенсом Столтенбергом у Бриселу, одмах је додао:

„На самиту у Букурешту 2008. године НАТО је дао обећање Украјини и Грузији. Вјерујемо савезницима да ће обећање бити испуњено. За Украјину је чланство у НАТО питање времена“.

Куљеба је позвао западну војну алијансу да користи све алате како би избјегла погоршање сукоба са Русијом и нагласио да Украјина „никада неће бити део Руског свијета“.

Столтенберг је истакао да питање чланства Украјине у НАТО могу рјешити само чланице алијансе и Кијев, а да Русија не би требало да се мијеша у тај процес.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар