Одабрано Свијет

Трамп: Или ће Дубока држава даље уништавати Америку, или ћемо ми уништити Дубоку државу

ОБА ГЛАВНА КАНДИДАТА ЗА ПОБЕДУ НА ИЗБОРИМА 2024. МОГУ СЕ НАЋИ ПОД ИСТРАГОМ ИЛИ У ЗАТВОРУ
  • Доналд ТРАМП је у граду Ери, у Пенсилванији, напао Бајдена, називајући га преварантом и „корумпираним председником“ са „криминалном породицом“ која је добила „милионе долара из Украјине“ а сада у ту земљу сипа „милијарде долара америчких пореских обвезника“. Притом је позвао Конгрес САД да одмах блокира Бајденову иницијативу за слање америчких резервиста у Европу, упозоривши своје присталице: Сада смо присиљени да скинемо рукавице јер су они скинули рукавице. Зато: скидајмо рукавице“!
  • Окомио се и на цео корумпирани вашингтонски естаблишмент, наводећи да је Russiangate чиста превара, што је власт добро знала, па је то био – планирани злочин: „Уместо да побољшамо односе са Русијом, на чему сам радио, ми сада водимо прокси-рат са њом. Украјина је потпуно банкротирала. Безброј људи је убијено. А можда ћемо завршити и у трећем светском рату“
  • Демократе ће Трампа вући по судовима и, на крају, случај довести до хапшења, барем до држања у кућном притвору. Односно, неће му дозволити да води предизборну кампању
  • А Републиканци намеравају да објаве импичмент Бајдену (наводно је његова породица `мазнула` преко 50 милиона долара). Упркос томе што им је јасно да то неће проћи у Сенату у којем демократе имају већину. Зато извођење оца и сина Бајден пред суд због корупције за њих заиста вреди труда. Утолико пре што је, према анкетама, 60 одсто Американаца уверено да је Бајден старији, у најмању руку, штитио свог сина Хантера

Извор: Факти

Aутор: Владимир МОЖЕГОВ

ТЛО почиње да се љуља под Бајденовим ногама.

Осетивши то, Трамп јуриша на свог непријатеља утрострученом снагом, подстичући свој табор да се „бори без рукавица“.

Овако се могу описати догађаји последњих десетак дана у Америци. Нанизали су се једно за другим: Трампов говор у Пенсилванији, саслушања у Конгресу око корупцијских скандала породице Бајден и Трампова колумна у магазину Newsweek у којој је бивши председник САД оптужио Бајдена да је земљу увукао у прокси рат са Русијом који се може претворити у трећи свет.

Почнимо од Пенсилваније.

Трамп је 29. јула у граду Ери напао Бајдена, називајући га преварантом и „корумпираним председником“, а његову породицу „криминалном породицом“ која је добила „милионе долара из Украјине“ а сада у ту земљу сипа „милијарде долара америчких пореских обвезника“.

Том приликом је позвао Конгрес САД да одмах блокира Бајденову иницијативу за слање америчких резервиста у Европу, упозоривши:

„Ниједан амерички живот не би требало да буде изложен ризику зато што је преварант Џо Бајден био незаконито плаћен. Захтевам да се прекине свака помоћ Украјини док се до краја не истраже корупционашки скандали криминалне породице Бајден. Сада смо присиљени да скинемо рукавице јер су они скинули рукавице. Зато: скидајмо рукавице“!

Ову објаву рата Бајдену „без рукавица“ убрзо је разрадио у колумни у поменутом магазину.

Трамп је тај текст посветио истрази специјалног саветника Џона Дарама о такозваном Russiangate, односно  – лажним оптужбама да му је Русија наводно пресудно помогла да 2016-те постане председник САД.

Истрага се – ничим, па се Трамп поново обруши не само на Бајдена, већ и на цео корумпирани вашингтонски естаблишмент, наводећи да је Russiangate чиста превара, што је власт добро знала, па је то био – планирани злочин.

„У критичном тренутку је превара Russiangate са распламсала масовну хистерију која је Русију одвела право у наручје Кине. Уместо да побољшамо односе са Русијом, на чему сам радио, ми сада водимо прокси-рат са њом делимично подстакнут дуготрајном лудошћу са Russiangate.

– Украјина је потпуно банкротирала. Безброј људи је убијено. А можда ћемо завршити и у трећем светском рату. Зато: или ће Дубока држава наставити да уништава Америку, или ћемо ми уништити Дубоку државу“.

Шта је изазвало овакво заоштравање америчке изборне трке?

Прво, већ постоји неколико озбиљних кривичних предмета против самог Трампа и оптужби по четири члана: завера ради лишавања права Сједињених Држава; завера ради ометања службеног поступка; ометање или покушај ометања службеног поступка; завера ради кршења права.

То му у најмању руку неће дозволити да тихо води предизборну кампању, а може и завршити у затвору.

Друго, 1. августа је Девон Арчер, бивши пословни партнер Хантера Бајдена, који је већ оптужен за корупцију, позван да сведочи у Конгресу као кључни сведок у случају Бајден. Арчер је оптужио породицу Бајден за лаж, рекавши да је лично видео Бајдена старијег како више пута комуницира телефоном са олигарсима из Украјине, Русије, Румуније и Кине. Интересовање за сведочење подстакло је Министарство правде које је покушало (како републиканци уверавају) да ухапси Арчера пре него што сведочи у Конгресу.

Арчерово сведочење може озбиљно закомпликовати животе Бајденових.

Републикански конгресмени већ поручују да ће породица Бајден ући у историју као „једна од најкорумпиранијих у историји САД“ и да новац од корупције повезан са породицом Бајден премашује 50 милиона долара.

То је био тренутак који је Трамп изабрао да жестоко удари. На рат који су му објавиле демократе одговорио је сопственом објавом рата.

Одавно је јасно како ће естаблишмент деловати да Трампа задржи даље од власти. Демократе ће га вући по судовима и, на крају, случај довести до хапшења, барем до држања у кућном притвору. Односно, неће му дозволити да води предизборну кампању.

Али, испоставља се да би нешто слично могло да сустигне и самог Бајдена.

Како ће републиканци поступити у створеној ситуацији?

Пре свега, намеравају да објаве импичмент Бајдену. Упркос томе што им је јасно да то неће проћи у Сенату у којем демократе имају већину.

Али, извођење оца и сина Бајден пред суд због корупције за њих заиста вреди труда. Утолико пре што је, према анкетама, 60 одсто Американаца уверено да је Бајден старији, у најмању руку, штитио свог сина Хантера.

За разлику од републиканског брода, чији су „путници“ окупљени око свог капетана Трампа, брод Демократске странке очигледно пропушта воду. А Бајдена нема ко да замени за њеним кормилом.

Оба главна кандидата за председника САД до избора могу се налазити под истрагом или чак – већ у затвору.

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар