Свијет

Трамп `молио` Путина да се Москва не противи поскупљењу нафте

FOX NEWS РЕКАО ДА ЛАЖИ НЕ ШИРИ РУСИЈА ВЕЋ ВОДЕЋИ ЛИСТОВИ САД WASHINGTON POST И NEW YORK TIMES
  • Предсједници Русије и САД се телефонски договорили да ставове њихових земаља поводом цене нафте усагласе министри енергетике двије земље
  • Трамп уочи разговора руског колегу назвао „џентлменом по имену Владимир Путин“ и признао да је цијена нафте веома важна за његову земљу. Како и не би кад му Конгрес САД не даје зелено свјетло за даљу куповину нафте за државне стратешке режерве по цијени изнад тржишне, а велике нафтне компаније Тексаса – први пут за више деценија – предлажу да се вађење нафте (због губитака) привиремено прекине
  • Замољен да прокоментарише кинеске сумње да САД  стоје иза ширења коронавируса, рекао је: „Они су саопштили да су им вирус донијели припадници наше војске. На то сам им поручио: ви то имате у виду кинески вирус. Тада они телефонирају и предлажу: хајде да говоримо коректно и учтиво“

ДОШЛО је до новог телефонског разговора Владимира Путина и Доналда Трампа.

Кремљ је саопштио да су један другом предочили како се њихове земље боре против епидемије коронавируса и заједно изразили забринутост поводом његовог ширења по свијету.

Посебна тема разговора било је стање на тржишту нафте.

Договорили су се да разговор на ту тему даље наставе министри енергетике САД и РФ.

Трамп је прије разговора признао да цијена нафте веома важна и за његову земљу. Како и не би кад Конгрес САД не даје зелено свјетло за даљу куповину нафте за државне стратешке режерве по цијени изнад тржишне, а велике нафтне компаније Тексаса – први пут за више деценија – предлажу да се вађење нафте привиремено прекине.

Садашње цијене су нарочито погибељне за америчке компаније које нафту добијају из шкриљаца.

Русија ће имати проблеме ако просјечна цена нафте у наредне двије-три године буде 25 долара за барел.

Незванично, Трамп је од руског лидера тражио да помогне да се цијене црног злата врате „у нормалу“ јер му јефтина нафта смањује изборне шансе, а притом још економски јача Кину.

Трамп је пред сам разговор са Путином, којег је назвао „џентлменом по имену Владимир Путин“, нагласио да ће то бити разговор о цијени нафте, односима двије земље и Венецуели.

„Не могу да кажем да су наши односи перфектни, али морамо о њима разговарати. Они су у Другом свјетском рату изгубили 50 милиона људи. Они су тада били наши партнери, а Њемачка наш противник. А ми сада разговарамо са Њемачком а не разговарамо са Русијом“.

Трамп је, иначе, телеканалу Fox News претходно рекао да не вјерује да Русија шири лажне информације поводом коронавируса.

Притом је – одговарајући на питање докле ће Вашшингтон трпити дезинформације Русије, Кине и Ирана о борби у САД протоив COVID-19 – рекао:

„Не смије се вјеровати ономе што пише Washington Post. Ја вјерујем у веома мало онога што они пишу. У Washington Post видим текстове који су итекако лажљиви и измишљени“.

Са сличном критиком се обрушио и на дневни лист New York Times.

Замољен да прокоментарише кинеске сумње да САД  стоје иза ширења коронавируса, рекао је:

„Они су саопштили да су им вирус донијели припадници наше војске. На то сам им поручио: ви то имате у виду кинески вирус. Тада они телефонирају и предлажу: хајде да говоримо коректно и учтиво“.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар