Свијет

Трамп најавио да ће Бијела кућа можда објавити дијелове видео-снимка „ликвидације ал-Багдадија“

СИРИЈСКА АЛ КАИДА ТВРДИ ДА АМЕРИКАНЦИ НИСУ УБИЛИ ВОЂУ ИСЛАМСКЕ ДРЖАВЕ ВЕЋ НЕКОГ АБУ МУХАМЕДА
  • По једној верзији, његово пуно име је Абу Мухамед Халаби, а по другој – Абу Мухамед Салама. Он је наводно одбио да се преда па је почела разјемна ватре
  • Појавио се и очевидац који тврди да је у нападу учествовало 8 хеликоптера, али није могао да каже да ли су били амерички или турски. Поменуо је и „један борбени хеликоптер и један извиђачки авион“. Према његовим ријечима, чим су хеликоптери отишли – услиједио је „удар по згради“

ДОНАЛД Трамп је изјавио да је могуће да ће Бијела кућа објавити дијелове видео-снимка „ликвидације Абу Бакра ал-Багдадија“.

Није открио због чега само „дијелове“, али је нагласио:

„Имали смо одличан викенд. Уловили смо онога који је мора да буде ухваћен већ поодавно“.

Могуће је да је ово реакција на тврдње које стижу из сиријске провинције Идлиб – са мјеста гдје је ал-Багдади одлучио (да би избјегао заробљавање) да се разнесе експлозивом, па кућа у којој се крио била уништена у налету авијације САД – да на том мјесту уопште није био ал-Багдади и да је у тој кући убијен  њен власник – извјесни Абу Мухамед ал-Халаби.

За њега се тврди да је предводио мању наоружану групацију Хурас ад-Дин, повезану са сиријском Ал Каидом.

На „мјесто ликвидације“ су први стигли припадници  војне формације сиријске Ал Каиде (Хајат тахрир аш-Шам која је познатија као Џебхат ан-Нусра) која је смртни непријатељ Исламске државе.

Хајатовци/нусровци су поред разорене куће ал-Багдадија/Халабија разговарали са једним очевицем  америчке операције (видео).

Он је рекао да је разорена кућа припадала „Абу Мухамеду“, да су у њој сви били странци и да је „било дјеце“.

Додао је да је у нападу учествовало 8 хеликоптера, али није могао да каже да ли су били амерички или турски. Поменуо је и „један борбени хеликоптер и један извиђачки авион“.

Према његовим ријечима, Абу Мухамед је одбио да се преда, па је почела пуцњава. Неки од учесника операције су међу собом разговарали на „јорданском дијалекту арапског“, а чим су хеликоптери отишли – услиједио је „удар по згради“.

Хајатовци/нусровци су власника куће називали и Абу Мухамедом Саламом.

Нико од њих није помињао ал-Багдадија. Ни у ком контексту.

https://www.youtube.com/watch?v=TL4ZGDL3eAs

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар