Главно Свијет

Трамп пријети Асаду, Русији и Ирану да ће платити велику цијену за хемијски напад на Думу

ТЕШКО ПОДНИО ПОРАЗ СВОЈИХ МАРИОНЕТА - СИРИЈСКОГ ЛИДЕРА НАЗВАО „ЖИВОТИЊОМ АСАДОМ“

АМЕРИЧКИ предсједник Доналд Трамп осудио је данас „бесмислени напад хемијским оружјем“ у Сирији и упозорио да ће бити плаћена велика цијена, указајући на „одговорност“ Русије и Ирана које подржавају сиријског предсједника којег је назвао „животињом“.

„Многи људи су страдали, међу којима жене и дјеца, и то у бесмисленом хемијском нападу у Сирији“, навео је Трамп на Твитеру послије напада у Думи код Дамаска за који се сумња да би могао да буде изведен отровним гасом.

Трамп је затражио да та зона буде одмах отворена за доставу медицинске помоћи и провјере.

Амерички предсједник је рекао да су Русија и Иран одговорни за напад јер подржавају „животињу Асада“ алудирајући на предсједника Сирије Башар Асада.

Трамп је 7. априла 2017. наредио бомбардовање сиријске базе за коју су САД сматрале да је било складиште хемијског оружја, послије напада побуњеничке град Хан Шеихун у провинцији Идлиб.

И турске власти су данас осудиле нападе у Думи, наводећи да и оне сумњају да је напад био хемијским оружјем.

Сиријске власти саопштиле су раније данас да су постигле договор о евакуисању побуњеничких бораца групе Џеиш ал Ислам из Думе, посљедњег упоришта побуњеника код Дамаска.

Договор је постигнут послије неколико дана бомбардовања Думе. Сиријски опозициони активисти оптужили су сиријске снаге да су користиле хемијско оружје за те нападе у којима је страдало неколико десетина људи.

Сиријске власти и Русија одбациле су те наводе.

(Бета)

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар