Вијести Свијет

У цијелој Европи жене живе дуже од мушкараца и има их више

У СРБИЈИ ИХ ЈЕ 181.228 ВИШЕ НЕГО МУШКАРАЦА, ЛЕТОНИЈА НА СВАКИХ 100 МУШКАРАЦА ИМА 118 ЖЕНА

У СВИМ земљама Европске уније жене живе дуже од мушкараца, а број припадница љепшег пола премашује број мушкараца, показује најновије истраживање Еуростата.

Како се наводи у студији европског статистичког бироа, на сто мушкараца долази 105 жена, а највећа диспропорција је у Летонији, гдје живи чак 18 одсто жена више него мушкараца, и у Естонији, гдје на 100 мушкараца долази 113 жена.

Иако Србија није дио ЕУ, подаци Републичког завода за статистику такође свједоче да жене у Србији живе пет година дуже од мушкараца, а очекивано трајање живота за припаднице љепшег пола је 78 година.

У Србији живи 181.228 жена више него мушкараца, а полна неравнотежа нарочито је изражена у градовима, у којима број жена умногоме премашује број мушкараца – само у сеоским срединама живи више припадника јачег пола.

Очекивани животни вијек жена у Европској унији је 83,3 године, док је просјечни вијек мушкараца 77,9 година – иако постоје велике континенталне разлике.

Примјера ради, припаднице њежнијег пола у Летонији и Литванији живе чак цијелу деценију дуже од мушкараца, док даме у Данској, Ирској, Шведској и Холандији живе четири године дуже од мушкараца.

http://www.politika.rs/scc/clanak/409567/U-EU-i-Srbiji-vise-zena-nego-muskaraca

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар