Видео Свијет

Западна елита у октобру у Њујорку организовала симулацију глобалне пандемије коронавируса

АКТЕРИ: ЏОНС ХОПКИНС, ГЕЈТС-ФОНДАЦИЈА, СВЈЕТСКИ ЕКОНОМСКИ ФОРУМ И БЛУМБЕРГ-ШКОЛА
  • Са веб странице Џонс Хопкинс Центра за здравствену безбједност: Болест почиње у фармама свиња у Бразилу, испрва тихо и споро, али онда се почиње брже ширити. Најприје се извози авионским летовима у Португал, Сједињене Државе и Кину, а потом у многе друге земље. Не постоји могућност да вакцина буде доступна у првој години. Пошто је цјелокупна људска популација подложна овом вирусу, током првих мјесеци пандемије, кумулативни број случајева расте експоненцијално, удвостручујући се сваке недјеље
  • Сценарио се завршава послије 18 мјесеци, са 65 милиона умрлих. Пандемија почиње да успорава због смањеног броја људи подложних вирусу. Пандемија ће се наставити успореним темпом све док не буде пронађена ефикасна вакцина или док 80-90% свјетске популације не буде заражено. Од тог тренутка вјероватно ће то постати ендемска дјечја болест
  • Крис ЕЛИАС, предсједник за глобални развој у Фондацији Гејтс: Event 201 («Догађај 201») и симулације прије њега, попут «Clade X кључни SU алати за разумијевање не само онога што је потребно за ефикасно реаговање на глобалне кризе у јавном здравству, већ и посљедица онога што се дешава кад нисмо спремни

Аутор: Брок СИМОНС

САМО неколико мјесеци прије избијања епидемије Covid-19, светске елите су одржале вјежбу под називом «Догађај 201» (Event 201), у којој су симулирале глобалну пандемију коронавируса који се преноси са слијепих мишева на људе.

У октобру су `догађај` организовали Центар за здравствену безбедност Џонс Хопкинс, Блумберг Школа јавног здравља, Свјетски економски форум и Фондација Била и Мелинде Гејтс. Симулација је анализирала утицај на здравље, као и посљедице вируса у економији, начину живота и трговини.

Са веб странице Џонс Хопкинс Центра за здравствену безбједност:

Сценарио «Догађаја 201»

«Догађај 201» симулира избијање новог зоонотског коронавируса који се преноси са слијепих мишева на свиње па на људе и на крају постаје ефикасно преносив са особе на особу, што доводи до тешке пандемије. Патоген и болест коју узрокује се у великој мјери моделирају на САРС-у, али је овај вирус лакше преносив у заједници, преко људи са благим симптомима.

Болест почиње у фармама свиња у Бразилу, испрва тихо и споро, али онда се почиње брже ширити. Када почне да се ефикасно шири са особе на особу, у густим насељеним сиромашним предграђима неких од мегаполиса у Јужној Америци, епидемија експлодира.

Најприје се извози авионским летовима у Португал, Сједињене Државе и Кину, а потом у многе друге земље. Иако су у почетку неке земље у стању да га контролишу, вирус се и даље шири и поново долази, па на крају ни једна земља не може да одржи контролу.

Не постоји могућност да вакцина буде доступна у првој години. Постоји одређени антивирусни лијек који може помоћи болеснима, али не може ограничити ширење болести.

Пошто је цјелокупна људска популација подложна овом вирусу, током првих мјесеци пандемије, кумулативни број случајева расте експоненцијално, удвостручујући се сваке недјеље. Како се случајеви обољења и смрти гомилају, економске и друштвене посљедице постају све веће.

Сценарио се завршава послије 18 мјесеци, са 65 милиона умрлих. Пандемија почиње да успорава због смањеног броја људи подложних вирусу. Пандемија ће се наставити успореним темпом све док не буде пронађена ефикасна вакцина или док 80-90% свјетске популације не буде заражено. Од тог тренутка вјероватно ће то постати ендемска дјечја болест.»

Јутјуб канал Центра за здравствену безбједност објавио је неколико видео записа са овог догађаја који су означили као “Event 201, A Global Pandemic Exercise

16. октобра 2019. године Блумберг њуз је објавио:

Џонс Хопкинс Центар за здравствену безбједност, Свјетски економски форум и Бил & Мелинда Гејтс фондација – домаћини вјежбе за пандемију

Наглашавају непосредну потребу за глобалном јавно-приватном сарадњом ради ублажавања тешких економских и друштвених посљедица пандемије

Њујорк – 16. октобар 2019

Центар Џонс Хопкинс за здравствену безбједност, уз Свјетски економски форум и Фондацију Бил & Мелинда Гејтс, у петак, 18. октобра 2019. године, у Њујорку ће одржати мултимедијални «Догађај 201», који симулира глобалну пандемију.

Публика може да се региструје и учествује у симултаној виртуелној вјежби на енглеском језику, од 08:50 до 12:30. на адреси centerforhealthsecurity.org/event201/.

Вјежба подвлачи потребу за глобалном јавно-приватном сарадњом ради ублажавања економских и друштвених утицаја тешких пандемија.

Посљедњих година свијет биљежи све већи број епидемиолошких догађаја, око 200 годишње, који оптерећују ограничене ресурсе. Велика глобална пандемија била би разарајућа за здравље, економију и друштво.

Економске студије показују да би пандемија могла бити узрок просјечног годишњег економског губитка од 0,7% глобалног БДП-а – или 570 милијарди долара.

«Догађај 201», у којем учествује 15 водећих представника бизниса, владе и јавног здравства, илустроваће реалне проблеме политике на које треба одговорити под притиском током пандемије. Током видео вјежбе, играчима ће се представити сценарио који открива нерјешена и контроверзна политичка и економска питања која би се могла рјешити уз довољно политичке воље, финансијских улагања и пажње.

„Поред изазова за здравље и здравствене системе, пандемије могу проузроковати озбиљне каскадне економске и друштвене посљедице,“ рекао је др Том Инглсби, директор Центра за здравствену безбједност Џонс Хопкинс у Блумберг Школи за јавно здравље. „Ни владе ни приватна индустрија не могу адекватно одговорити на тешку пандемију; морају радити заједно. Дизајнирали смо «Догађај 201» да ангажује лидере на снажне начине како бисмо им помогли да разумију одлуке потребне за припрему и реаговање на биолошке пријетње.“

„Избијања заразних болести су неизбјежна, али економска штета коју узрокују није“, рекао је Рајан Морхард, руководилац пројекта Глобална здравствена безбједност при Свјетском економском форуму. „Потребна је трајна пажња широке коалиције са више заинтересованих страна прије снажне пандемије којом би се спасили животи и умањиле економске и друштвене посљедице.“

Крис Елиас, председник за глобални развој у Фондацији Гејтс, примјетио је да су «“Догађај 201» и симулације пре њега, попут «Clade X кључни алати за разумијевање не само онога што је потребно за ефикасно реаговање на глобалне кризе у јавном здравству, већ и посљедица онога што се дешава кад нисмо спремни. „

Вjежба је финансирана из пројекта Отворена филантропија.

Више информација потражите на centerforhealthsecurity.org/event201, #Event201, @JHSPH_CHS, @wef and @gatesfoundation.

«ДОГАЂАЈ 201» ЈЕ ФИКТИВНА ВЕЖБА И БОЛЕСТ

О догађају су извjештавали и други медији, попут Форбса, и закључили да јавност није спремна за такву епидемију.

Превео: В.К.

https://www.thegatewaypundit.com/2020/03/johnshopkinsandgatesfoundationhostedcoronaviruspandemicsimulationlastoctober/

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар