Вијести

ЕУФОР би да провјери опрему коју је Вучић поклонио Машинској школи и Гиманзији у Мркоњић Граду

КАД ЈЕ СВЕ ПОСТАЛО ЈАВНО – ВАДЕ СЕ ДА САМО ХТЈЕЛИ ДА ДОЂУ ПОСЈЕТУ, А ДА СУ ВУЧИЋА ПОМЕНУЛИ ОНАКО…
  • Предсједник Србије поклонио рачунарску опрему и књиге, а да ће друга донација вриједности 600 хиљада марака услиједиће касније

ЕУФОР је упутио телефонски позив директору Гимназије у Мркоњић Граду са захтјевом да преконтролишу опрему коју је предсједник Србије Александар Вучић донирао Машинској школи и Гимназији у овом граду, рекао је директор Гимназије Зоран Бјељац.

Позив му је стигао из Канцеларије ЕУФОР-а из Бањалуке, са питањем да ли могу да доћи у посјету Гимназији и Машинској школи да се распитају о донацији предсједника Србије овим школским установама.

„Одговорио сам да таква посјета није могућа без одобрења ресорног министарства и ту је наша конверзација завршена“, изјавио је Бјељац.

Министарка просвјете и културе РС Наталија Тривић рекла је да је Министарство запримило ту информацију од директора Гимназије из Мркоњић Града.

„С обзиром на све законске и друге акте којима је регулисан рад, у школе не смије да уђе нико без посебних овлашћења и без упућеног захтјева. С обзиром на то да Министарство просвјете и културе Републике Српске није запримило никакав захтјев, нисмо у могућности да одобримо било какав улазак припадника ЕУФОР-а у просторије Гимназије у Мркоњић Граду“, рекла је Тривићева.

Из ЕУФОР-а, пак, кажу да је једино тачно да су звали школу и распитали се да дођу у посјету, али да није било ријечи у вези с донацијом предсједника Вучића.

„Тимови ЕУФОР-а редовно посјећују локалне заједнице, укључујући школе, како би се упознали са општом ситуацијом и проблемима које заједнице имају. Тим за везу ЕУФОР-а из Бањалуке контактирао је директора Гимназије у Мркоњић Граду како би утврдио да ли је школа заинтересована за посјету. Војници су, из пристојности, питали да ли је посјета предсједника Вучића протекла добро. Ни у једном тренутку није постојала намјера да се врши инспекција или контрола донације“, наглашено је из ЕУФОР-а.

Појаснили су да се у склопу ових посјета школама обично нуде и обука и познавање са опасностима од мина.

„Тимови за осматрање и везу ЕУФОР-а годишње одрже такву обуку за 15.000 полазника“, појашњавају они.

Подсјећања ради, ради се о двије донације, од којих је једна, рачунарска опрема и књиге, уручена током посјете Вучића, а да ће друга донација вриједности 600 хиљада марака услиједити касније.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар