Вијести Свијет

Москва: Антисрпске мјере косовских власти треба да буду потпуно и безусловно укинуте

„УКИДАЊЕ“ ТАКСИ ЈЕ МАНИПУЛАЦИЈА И ДЕМАГОШКИ ГЕСТ ПРИШТИНЕ

Министарство иностраних послова РФ

ПРИШТИНСКЕ власти и даље манипулишу темом укидања стопостотних дискриминаторних такси на робу из централне Србије, које су уведене у новембру 2018. године и који су провоцирале парализу у рјешавању косовског питања.

Још један демагошки гест је укидање запречних царина од 1. априла ове године, које је најавио ”в.д. премијера” Косова Аљбин Курти, поставивши уз ту одлуку, која је ипак привремена, више услова. Прије свега, косовска администрација инсистира на ”принципу реципроцитета”, приморавајући Београд да етикетира производе у складу са приштинским стандардима, другим речима, да се сложи са спомињањем у документима самопроглашене ”Републике Косово”, што би значило индиректно признање те назовидржаве.

Дакле, косовски Албанци нису ублажили свој став, као што су од њих захтјевали западни старатељи, него, напротив, пооштрили су своје захтјеве.

Индикативно је да су чак и у Вашингтону, који безгранично подржава косовску ”независност”, негативно прихваћене нове смицалице Приштине, која свјесно одгађа перспективу обнављања дијалога са Београдом.

У склопу тога чудно изгледа шумна реакција Европске уније, која би у својству посредника, могло би се помислити, требало да трезвено оцјењује ситуацију и да се не додворава ни једној од страна.

Полазимо од тога да антисрпске мјере косовских власти треба да буду потпуно и безусловно укинуте.

(коментар Департмана за информације Министарства иностраних послова Русије)

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар