Вијести Свијет

Захарова: Чешка је протјерала 18 наших дипломата, остављајући – амерички траг

МИП РФ: НА ТУ ПРОВОКАЦИЈУ ПРАГА ОДГОВОРИЋЕМО МЈЕРАМА ОДМАЗДЕ

МИНИСТАРСТВО иностраних послова упутило је оштар протест чешким властима због протјеривања 18 руских дипломата.

Саопштило је: „Предузећемо мјере одмазде које ће ауторе те провокације приморати да схвате своју пуну одговорност за уништавање темеља нормалног развоја односа између наших земаља“.

Званична Москва тврди да су њене дипломате протјеране „под измишљеним изговорима о умијешаности руских специјалних служби у експлозију 2014. године у војним складиштима у (чешком) насељу Врбетице .

Указала је да је све утолико апсурдније што је чешко руководство раније за те експлозије кривило фирме које су користиле та складишта.

Русија овај потез чешких власти сматра непријатељским и види га као наставак низа антируских акција које је Чешка предузела посљедњих година.

МИП РФ је посебно истакао:

„У свему се јасно види и амерички траг. Настојећи да угоде Сједињеним Државама, које су недавно увеле нове санкције против Русије, чешке власти су чак надмашиле своје стране господаре у том погледу“.

Портпарол руског Министарства иностраних послова, Марија Захарова, изјавила је да је „Праг потпуно свјестан шта ће бити одговор на његове трикове“.

Додала је да се Праг „игра протјеривања“ у координацији са САД јер се тим скандалом покушава скренути пажња јавности на Западу од реалног покушаја државног удара у Бјелорусији.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар