Вјере

Амфилохије: На Црној Гори је проклетство Св. Петра Ловћенског Тајновидца

ПРАЗНИК СВЕТИХ ПЕТРА И ПАВЛА МОЛИТВЕНО ПРОСЛАВЉЕН У ЦЕТИЊСКОМ МАНАСТИРУ
  • „Он чека Црну Гору и Црногорце да испуне његово завјештање јер је рекао: Ако ме не сахраните у овом храму проклети били. Проклетство његово је данас на Црној Гори
  • „Проклетство Св. Петра Ловћенског Тајновидца ће трајати све док се не освешта и не врати на Ловћен његова црквица, посвећена његовом стрицу Св. Петру Цетињском, и док се он не врати у њу сагласно његовом благослову”

ПРАЗНИК Светих апостола Петра и Павла – Петровдан данас је молитвено и свечано прослављен у Цетињском манастиру. Свету архијерејску литургију са свештенством служио је Његово високопреосвештенство Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски г. Амфилохије.

У литургијској проповједи владика Амфилохије је казао да су Свети Петар и Павле били слуге Христа Бога нашега, Његови свједоци, изабрани проповједници Јеванђеља Његовога, те да није случајно што је поред старога манастира на Ћипуру био подигнут Храм Светог апостола Петра.

“Отуда и овај Петровдански сабор на Цетињу. Ми смо жељели да обновимо тај мали храм, али ови који се баве са црногорском културом сматрају да је боље да остане она рушевина. То мисле и за друге велике древне светиње, али обнавља се вјера у души овога народа, вјера у Христа Бога нашега, а тамо где се вјера и душа народна обнављају онда се обнављају и све оне светиње које су подигнуте у славу Божију и у част Његових светих изабраника апостола и мученика”, казао је Митрополит црногорско-приморски.

Подсјетивши да су и Св. Петар Цетињски и Петар Ловћенски Тајновидац добили име по апостолу Петру и страдали као што је и он страдао, Митрополит је нагласио да као што је некада Свети Петар хапшен, тако је и Свети Петар Ловћенски Тајновидац данас ухапшен у паганском маузолеју на Ловћену.

“Чека Црну Гору и Црногорце да га врате и испуне његово завјештање јер је рекао: Ако ме не сахраните у овом храму проклети били. Проклетство његово је данас на Црној Гори. Што се са Црном Гором данас догађа је плод тога проклетства Св. Петра Ловћенског Тајновидца, које ће трајати све док се не освешта и не врати на Ловћен његова црквица, посвећена његовом стрицу Св. Петру Цетињском, и док се он не врати у њу сагласно његовом благослову.”

Како је казао Митрополит Амфилохије, не могу се избројати они који су кроз вјекове носили и који ће носити имена првоврховних апостола Петра и Павла у свим земаљским народима па и у нашем.

“Данас смо овдје да се поклонимо Христу Богу нашему, да се причестимо Тијела и Крви Његове, јер апостоли Петар и Павле су пострадали на начин на који је пострадао сам Господ. Историја Цркве Божије почиње Христовим распећем и наставља се распећем њеним кроз вјекове до наших времена. И у ове наше дане у Црној Гори је распета Црква Христова, али зато је она и свједак Христовог васкрсења, као што су Свети апостоли Петар и Павле и осталих 12 апостола били свједоци Христа распетога и васкрслога, као и милиони, милијарде других људи”; бесједио је владика.

https://mitropolija.com/2020/07/12/mitropolit-u-cetinjskom-manastiru-glas-svetih-apostola-petar-i-pavle-slusace-se-do-kraja-svijeta/#Kotor

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар