Вјере

Амфилохије: Наши властодршци нису Црна Гора – продају вјеру за вечеру

СА ВЛАДИКОМ ЈОАНИКИЈЕМ БОГОСЛУЖИО У ХРАМУ СВ. ВАСИЛИЈА ОСТРОШКОГ У НИКШИЋУ
  • „Ово је нешто што није рођено у колијевци крштења ни у материнској утроби, него нешто што је рођено у идеологијама нашег времена, идеологијама братоубилаштва и богоубилаштва“
  • „Они су своје самољубље прогласили за Бога и божанство, они су своју власт прогласили за Црну Гору и сматрају да тој обезбоженој, распамећеној Црној Гори припадају светиње... Ми смо изворни, његошевски Црногорци народ црногорски српски – који припада Богу“
  • „Комунисти, њихови духовни оци, градили су за народ у своје вријеме. Саграђена су предузећа и хиљаде људи су добиле парче хљеба, а данас ови, у име своје саможивости, самољубивости, својих интереса, приватизујући сада то што је за народ грађено, хоће да приватизују и цркве Божје и светиње Божје. Коме да их дају? Некаквима који продају вјеру за вечеру. Управо се то догађа код савремене црногорске власти – продају вјеру за вечеру“
  • „Све би продали. И мајку рођену би продали само да би стекли, зарадили пролазно, земаљско богатство. Нема ту благослова Божјег“
  • Митрополит је Златним ликом Светог Петра Другог Тајновидца Ловћенског одликовао Никшићанина Мирослава Копривицу “за исповједничко свједочење вјерности Христу и Богу и ћивоту Светог Василија Острошког чији је дом одбио да руши на Бриској гори код Улциња”. Истим одликовањем је наградио родитеље 11 дјеце Слободанку и Рада Булајића из Никшића

САБОРНО и молитвено је било јутрос, у четврту недјељу по Духовима, на празник Светог свештеномученика Јевсевија у Саборном храму Светог Василија Острошког у Никшићу, гдје је Свету архијерејску литургију служио Његово Високопреосвештенство Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски Г. Амфилохије уз саслужење Његовог Преосвештенства Епископа будимљанско-никшићког Г. Јоаникија и бројног свештенства.

Након прочитаног Јеванђеља, ријечју надахнуте архипастирске бесједе обратио се Високопреосвећени Митрополит Амфилохије који је оцијенио да се и у ово наше вријеме поново јавља гоњење Цркве Божје.

„Нажалост, народ европски, па и овај овдје, наш народ, шта раде, уствари? Враћају се поново, нарочито, челници, властодршци, враћају се многобоштву, паганству древном. Клањају се земљаским, пролазни стварима, обоготворавају своју власт и своје државе и своје тзв. нације, заборављајући да једино народ, који је вјечит и непролазан то је народ Божји, Христов народ, а то јесте Црква Божја. Све што је грађено кроз вјекове, укључујући и овај свети храм градио је тај и такав народ у славу Божју за учење тој и таквој љубави, за жртвовање за Бога и ближње“, истакао је Владика Амфилохије, поручујући:

„Ови који су се обезбожили данас, нажалост, овдје у Црној Гори они кажу да ове светиње припадају њима, ономе што они називају државом, а, уствари, државу поистовјећују са собом и бранећи себе, своје интересе, темељећи на безбожништву судбину Црне Горе, а она је сва утемељена на вјери у живог Бога, и све што је у њој саграђено, они кажу да светиње припадају њима. Коме њима? Ко су ти они? Своју власт и страсти поистовјећују са државом и са народом и у име Црне Горе. Које Црне Горе? То није више Црна Гора, него Монтенегро. То је нешто што је рођено не у колијевци крштења и у материнској утроби, него нешто што је рођено у идеологијама нашег времена, идеологијама братоубилаштва и богоубилаштва“.

Он је указао да монаштво свој живот и своју младост, одричући се од свега, уграђује у обнову светиња у Црној Гори. Сада од њих, истиче Митрополит, треба одузети те светиње и дати их онима који су се поклонили идолима овога свијета.

„Они су своје самољубље прогласили за Бога и божанство, они су своју власт прогласили за Црну Гору и сматрају да тој обезбоженој, распамећеној Црној Гори припадају светиње. Сигурно, све што је грађено овдје кроз вјекове и што се гради, па и ми заједно, припадамо природно Црној Гори, ми смо изворни, његошевски Црногорци који ту постоје кроз вјекове, и све што је грађено грађено је у име живог Бога, приношено је Богу на дар и Богу припада и Црква Божја, и народ Божји, народ црногорски српски припада Богу и сви они, без обзира како се данас декларишу, припадају том народу Божјем, Христовом народу, ако су истински, прави народ“.

„Они комунисти, њихови духовни оци су, ипак, градили за народ у своје вријеме, саграђена су предузећа и хиљаде људи су добили парче хљеба, а данас ови, у име своје саможивости, самољубивости, својих интереса, приватизујући сада то што је за народ грађено, хоће да приватизују и цркве Божје и светиње Божје. Коме да их дају? Кога да уселе у ове светиње? Све што је у њих уложено уложено је из љубави према светињи Божјој, према Божјем народу и то припада Божјем Христовом народу изворном, а не некаквима који продају вјеру за вечеру. Управо се то догађа код савремене црногорске власти – продају вјеру за вечеру“.

„Све би продали, и мајку рођену би продали само да би стекли, зарадили пролазно, земаљско богатство. Нема ту благослова Божјег“, поручио је Митрополит црногорско-приморски Г. Амфилохије.

Митрополит Амфилохије је Златним ликом Светог Петра Другог Тајновидца Ловћенског одликовао Никшићанина Мирослава Копривицу “за исповједничко свједочење вјерности Христуи Богу и ћивоту Светог Василија Острошког чији је дом одбио да руши на Бриској гори код Улциња”.

Истим одликовањем Митрополит Амфилохије је наградио родитеље једанаесторо дјеце Слободанку и Рада Булајића из Никшића.

Митрополит Амфилохије и Владика Јоаникије данас су у Никшићу обишли и цркву у изградњи посвећену Светом Некратију Егинском.

https://mitropolija.com/2020/07/05/mitropolit-amfilohije-u-sabornoj-crkvi-u-niksicu-crnogorska-vlast-prodaje-vjeru-za-veceru/

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар