Вјере

Иринеј: Ако престану да помажу само Албанцима – САД могу одиграти велику и историјску улогу

„СРБИ СУ СПРЕМНИ ДА БУДУ СТАБИЛАН МОСТ ИЗМЕЂУ ИСТОКА И ЗАПАДА“
  • Патријарх: У решавању питања КиМ први услов треба да буде безбедан повратак око 250.000 Срба, протераних од 1999. до 2004. године. Међународна заједница треба да помогне, најпре, по том питању, па тек онда да организује разговоре о другим темама
  • О Ђукановићу: „Било је само питање колико дуго ће Европа имати стрпљења да толерише политичара који се изјашњава као атеиста, а отворено говори о стварању такозване црногорске православне цркве у режији једне политичке партије у секуларној држави

ПАТРИЈАРХ Иринеј изјавио је да су Срби као народ навикли да буду између Истока и Запада, те да је историја показала да су често били полигон сукоба, због чега су платили високу цијену.

– Имам утисак да смо данас спремни да будемо чврст и стабилан мост између Истока и Запада. И једној и другој страни вероватно ће бити потребно време док се не увере да можемо свима бити поуздан партнер и пријатељ. Притом, остаћемо доследни својим коренима и традицији – рекао је патријарх Иринеј.

Говорећи о Косову и Метохији, патријарх је нагласио да у рјешавању овог питања први услов треба да буде безбједан повратак око 250.000 Срба, протјераних од 1999. до 2004. године.

– Међународна заједница треба да помогне, најпре, по том питању, па тек онда да организује разговоре о другим темама – рекао је патријарх Иринеј за Вечерње новости.

Одговарајући на питање да ли је споразум из Вашингтона добар пут да Срби и Албанци постигну компромис, патријарх Иринеј је навео да је српски народ у многим приликама посвједочио пријатељски однос према САД.

– Погледајте колико је тамо Срба који су својим знањем и радом допринели развоју Америке, а то чине и данас. Још се питам чиме смо заслужили да нас бомбардују 1999. године. Они су велика политичка, економска и војна сила која је до сада била искључиво на страни Албанаца, упркос нашим молбама да треба објективно сагледати кризу на Косову и Метохији – истакао је патријарх Иринеј.

Патријарх сматра да треба препустити Србима и Албанцима да се сами о свему договоре без наметања рјешења у корист само једног народа.

– У том погледу, САД могу одиграти велику и историјску улогу – поручио је патријарх српски.

Говорећи о томе како види будућност вјерника и српског народа у Црној Гори у свјетлу посљедњих промјена, патријарх Иринеј је рекао да је било питање колико дуго ће Европа имати стрпљења да толерише политичара који се изјашњава као атеиста, а отворено говори о стварању такозване црногорске православне цркве у режији једне политичке партије у секуларној држави.

– Врхунац тог суманутог плана је накарадни Закон о слободи вероисповести, којим су хтели да легализују отимање светиња у епархијама Српске православне цркве у Црној Гори. Задивљен сам народом који је молитвеним литијама и демократским путем успео да сачува своју веру и прадедовске светиње – нагласио је патријарх Иринеј.

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар