Вјере

Јоаникије: Даће Бог да се браћа измире – да превазиђемо подјеле и расколе

ПО ТРАДИЦИЈИ, БАДЊАК ИСПРЕД ЦЕТИЊСКОГ МАНАСТИРА ПРВО НАЛОЖИЛО ПЛЕМЕ БАЈИЦЕ
  • Митрополит црногорско-приморски ЈОАНИКИЈЕ: Није проблем што различито мислимо, него што разлике претварамо у свађе и мржњу. Гдје је правих људи, различита мишљења су повод за дијалог. Као људи загрлимо се и да брат брата не губи, него да добија у љубави Божијој

ЊЕГОВО високопреосвештенство митрополит црногорско-приморски Јоаникије – по традицији старој више од три вијека – освештао је бадњаке испред Цетињског манастира, изразивши наду да ће браћа бити измирена и да ће се превазићи подјеле и расколи.

– Сабрали смо се да у миру Божијем наложимо бадњаке испред Цетињског манастира, да се објединимо око овога огња, у име рођења Христовога и вјечнога огња и благодати Духа светога, који је он излио на овај свијет – рекао је митрополит Јоаникије.

Митрополит Јоаникије је поручио да је Божић породични празник, те нагласио да се много пажње поклања породици хришћанској и хришћанском браку.

Према његовим ријечима, Црна Гора се одувијек темељила на чојству и јунаштву.

– Даће Бог да пролазећи кроз разна искушења, да нам се она врате на добро. Надамо се да ће бити измирена браћа да се превазиђу подјеле и расколи. Није проблем што различито мислимо, него што разлике претварамо у свађе и мржњу. Гдје је правих људи, различита мишљења су повод за дијалог. Као људи загрлимо се и да брат брата не губи, него да добија у љубави Божијој – нагласио је Владика.

По традицији, први бадњак испред Цетињског манастира приложило је племе Бајице, услиједили су Жупљани, Бањани и остала бројна црногорска племена и братства која се на дан пред рођење Христово одувијек окупљају испред древне светиње.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар