Вјере Одабрано

Калабухов у Добоју: Када сам овдје – као да сам у својој Русији

У РИТЕШИЋУ НА ХУМАНИТАРНОМ РУЧКУ ЗА ГРАДЊУ СРПСКО-РУСКОГ-ЦЕНТРА ПРАВОСЛАВНИХ НАРОДА
  • Министар рада и борачко инвалидске заштите Републике Српске Душко МИЛУНОВИЋ: Кажу да мали народи у великим народима не могу да имају пријатеље него газде, јер су доминантни у односу на њих, међутим српски и руски народ су доказали да то није тако

АМБАСАДОР Руске Федерације у БиХ Игор Калабухов изјавио је данас да је Српско-руски духовни центар и Манастир Свете Матроне Московске у добојском насељу Ритешић још један од симбола пријатељства који веже руски и српски народ.

Калабухов је изразио задовољство што данас у Ритешићу присуствује хуманитарнoм ручку за изградњу Српско-руског центра братства православних народа.

Он је поручио да се пријатељство народа у Русији и Републици Српској даље може градити ослањајући се на овакве симболе.

“Када сам у ту (у Ритешићу), као да сам у Русији. Изненађен сам одзивом обичних људи”, рекао је Калабухов новинарима.

Министар рада и борачко инвалидске заштите Републике Српске Душко Милуновић поручио је да односе српског и руског народа краси вишевијековно пријатељство.

“Кажу да мали народи у великим народима не могу да имају пријатеље него газде, јер су доминантни у односу на њих, међутим српски и руски народ су доказали да то није тако”, рекао је Милуновић.

Он је указао на историјску руску подршку Србима од српско-турских ратова до посљедњег одбрамбено-отаџбинског, у којем је учествовало више од 700 бораца од којих је погинуло 38 добровољаца.

Милуновић је рекао да њихово учешће у одбрамбено-отаџбинском није обиљежено злочинима како је то покушано представити.

Он каже да је немерљива подршка руског вета у Савјету безбједност УН када су поједине свјетске силе покушале наметнути да је српски народ геноцидан.

Предсједник Удружења српско-руског пријатељства и јединства православних народа Зоран Гајић рекао је да су укупни радови на објекту Српско-руског центра, који је у фази покривања, процијењени на 1.000.000 КМ.

Он каже да ће у склопу Српско-руског центра, који се налази уз Манастир, бити неколико функционалних цјелина, између осталог, руски кутак, ресторан руског цара, сала за састанке, апартмани за смјештај званичника и ходочасника, руски војни музеј, те руска болница.

Гајић је навео да је хуманитарни ручак данас организован у оквиру традиционалне манифестације “Дани меда, ракије и котлића”, посвећена развоју туристичког потенцијала овог насеља и града Добоја.

Замјеник градоначелника Добоја Славко Ковачевић каже да ову већ традиционални манифестацију подржава и Градска управа и поручио да је данас лијепо бити на Вучијаку.

Данашњој манифестацији присуствују министри у Влади Српске Вјекослав Петричевић и Ален Шеранић, посланик у Народној скупштини Републике Српске Данијел Јошић, те посланици у Представничком дому парламента БиХ Сања Вулић и Обрен Петровић.

Изградња манастира Свете Матроне Московске и руског етно-села у Ритешићу почела је 2009. године на иницијативу предсједника Удружења српско-руског пријатељства и јединства православних народа Зорана Гајића.

Градња манастира почела је 8. априла 2010. године, а тадашњи епископ зворничко-тузлански Василије освештао је темеље 1. маја исте године.

У оквиру руског-етно села 2017. године откривена је спомен-биста руском цару Николају Другом, чије постављање је организовало Удружење српско-руског пријатељства и јединства православних народа, уз подршку руске Амбасаде у БиХ.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар