Влада РС Главно

„Институције БиХ се незаконито користе за противправно подривање дејтонског Устава“

ВЛАДА РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ УПУТИЛА ИЗВЈЕШТАЈ САВЈЕТУ БЕЗБЈЕДНОСТИ УН
  • У Извјештају се наглашава: „БиХ, иако оптерећена политичким подјелама, као што је случај у великом броју земаља, већ годинама ужива у миру и безбједности и не постоје безбједносне пријетње које би могле оправдати дјеловање Савјета безбједности по основу Поглавља седам“

ПРИЈАТЕЉИ БиХ у међународној заједници, нарочито свједоци Дејтонског мировног споразума, треба да подрже његову досљедну примјену, поручено је у новом извјештају Владе Републике Српске Савјету безбедности УН.

– То подразумијева и противљење да се институције БиХ незаконито користе као политички инструменти за противправно подривање дејтонског Устава. Исто тако, то укључује реформе које су неопходне за враћање структуре успостављене Дејтонским споразумом – наведено је у извјештају.

У извјештају је истакнуто да чланови међународне заједнице треба да позову бошњачке функционере на одговорност због тога што су дозволили ескалацију преијтње од џихадиста и подрже мерје за рјешавање овог питања.

Да би се квалификовала за чланство у ЕУ, БиХ мора да постане земља која може да управља сама собом, чији се суверенитет у потпуности поштује.

– Ово неће бити могуће све док високи представник буде у БиХ и присваја овлаштења да путем одлука доноси законе, мијења уставе и кажњава како му се прохтије, уз потпуно пренебрегавање дејтонског уставног система – наглашено је у извјештају.

У извјештају пише да БиХ не може да управља сама собом све док високи представник кришом подржава кориштење институција БиХ за противправно остварење плана да се структура БиХ централизује супротно Дејтонском споразуму.

– Ако БиХ жели да постане држава са пуним суверенитетом и члан ЕУ, присуство високог представника у БиХ мора се окончати – порука је Владе Српске.

Како је наведено у извјештају, Савјет безбједности има ауторитет да предузме одређене мјере по основу Поглавља седам Повеље УН „да задржи или врати међународни мир и безбједност само када постоји било каква пријетња по мир, нарушавање мира или чин агресије“.

– БиХ, иако оптерећена политичким подјелама, као што је случај у великом броју земаља, већ годинама ужива у миру и безбједности и не постоје безбједносне пријетње које би могле оправдати дјеловање Савјета безбједности по основу Поглавља седам – истакнуто је у извештају.

У извјештају се сугерише да Савјет безбедности престане са примјеном мјера из Поглавља седам јер даље дјеловање по овом основу „на БиХ баца неоправдану љагу“ и штетно је по напредовање ка чланству у ЕУ.

 

(Срна)

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар