Федерација/БиХ

Додик: Комшић отворено подрива систем на којем почива БиХ

„КРИЈЕ СЕ ИЗА МИШЉЕЊА ЕВРОПСКЕ КОМИСИЈЕ КОЈЕ ЈЕ СЕЛЕКТИВНО ПРОЧИТАО И ПОГРЕШНО ПРОТУМАЧИО“
  • „Нападајући Устав на којем почива БиХ, Комшић се очигледно ставља на чело колоне унитариста којима мора вратити дугове за гласове којима су га довели у Предсједништво
  • Замилите да кажем да ћу се као српски члан Предсједништва БиХ у сусрету са европским званичницима залагати за независност Републике Српске, каква би хистерија настала и у Сарајеву и у међународном круговима. Сви би вриснули да је то антиуставно и антидетоноски. Па зар залагање за укидање конститутивноти такође није антиуставно и антидејтонски?

СРПСКИ члан Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је да је БиХ састављена од два ентитета и три конститутивна народа и да су сви покушаји који оспоравају тај уставни принцип антиуставни и антидејтонски.

Коментаришући најаву хрватског члана Предсједништва БиХ Жељка Комшића да ће укидање начела конститутивности народа у БиХ бити једна од тема о којима ће разговарати са европским званичницима, Додик је истакао да то није ништа друго већ отворено подривање система на којем почива БиХ.

„Скривајући се иза мишљења Европске комисије које је селективно и очито погрешно прочитао и протумачио, Комшић покушава да лансира своје политичке идеје, нападајући Устав на којем почива БиХ. Комшић се очигледно ставља на чело колоне унитариста којима мора вратити дугове за гласове којима су га довели у Предсједништво“, нагласио је Додик.

Према његовим ријечима, занимљиво је да ОХР ћути, иако је анексом 10 Дејтонског споразума и остављен у БиХ да надгледа провођење споразума, подсјетивши да је Устав БиХ саставни дио тог споразума.

Додик је навео да ОХР налази за сходно да се оглашава о питањима која уопште нису у његовој надлежности, понашајући се као изабрани политички актер у БиХ.

„Замилите да кажем да ћу се као српски члан Предсједништва у сусрету са европским званичницима залагати за независност Републике Српске, каква би хистерија настала и у Сарајеву и у међународном круговима. Сви би вриснули да је то антиуставно и антидејтоноски. Па зар залагање за укидање конститутивноти такође није антиуставно и антидејтонски? Е то је та међународна заједница и ОХР и то су политике двоструких стандарда које су БиХ и довеле до ћорсокака“, рекао је Додик.

Комшић је изјавио недавно да евентуална промјена изборног законодавства, по препоруци Европске комисије, може ићи само у правцу јачања грађанског, а никако етничко – конститутивног принципа.

„Учинићу све да се препоруке из мишљења Европске комисије у БиХ проводе што брже. Неће протећи ниједан мој сусрет са званичницима ЕУ и њеним представницима у БиХ, а да се нећу залагати за убрзање тога процеса, који неминовно мора довести до одбацивања конститутивности и увођења једнакоправности и једнаке вриједности гласа свих грађана. Увјерен сам да ће и ЕУ коначно децидније да се у БиХ заложи за грађански концепт на уштрб етничко-конститутивног“, рекао је Комшић.

(Срна)

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар