Федерација/БиХ

Додик: Мени је стало до Републике Српске, а није ми стало до БиХ – у Сарајеву морају да науче ту лекцију

„МИ НЕ ИДЕМО У САРАЈЕВО ДА ПАРТИЦИПИРАМО- ХОЋЕМО ДА БУДЕМО РЕПРЕЗЕНТАТИВНО УВАЖАВАНИ“
  • „И даље остаје проблем заставе јер су истакнуте двије заставе БиХ од којих једна представља БиХ, а друга Федерацију БиХ и ја као српски члан Предсједништва БиХ не желим да радим под заставама које мене не представљају“
  • „Тражио сам да се из Предсједништва БиХ изнесе и застава ФБиХ, кад не може да стоји застава РС. Спреман сам да сутра одржим сједницу Предсједништва БиХ уколико се уклони ова друга застава“

МИЛОРАД Додик, предсједавајући Предсједништва БиХ рекао је данас новинарима у Источном Сарајеву да је он писмено упутио захтјев парламентарним странкама да се изјасне око мандатара за састав Савјет министара БиХ, те да је СНСД предложио Зорана Тегелтију.

„Жељко Комшић био је вољан, а Шефик Џаферовић, је рекао да се сачека мјесец, мјесец и по док се не рјеши овај проблем око Дома народа ФБиХ“, казао је Додик.

Додао је да, што се тиче  њега, одмах може да се формира Савјет министара БиХ и да се почну радити озбиљне ствари.

Он је поновио да је Зоран Тегелтија и даље његов приједлог за предсједавајућег Савјета министара.

„Уобичајено је да предложите предсједавајућег и да он води консултације. То је свугдје тако, али бошњачки представници сада траже, колико сам чуо, писани договор о томе. То никада није урађено и то само говори да они неће да формирамо брзо Савјет министара и кренемо да радимо“, додао је Додик.

Он је изјавио новинарима да намјера да се консултације обаве заједно, усмено, није успјела, јер у просторијама гдје је требало да буду одржане, није било заставе Републике Српске, односно бошњачки члан Предсједништва БиХ тражио је да та просторија „буде декорисана онако како њему одговара“.

Према његовим ријечима, нигдје не стоји да консултације морају да буду директне и усмене.

„Сачекаћемо дан-два и када дођу све те консултације предложићу Предсједништву да буде изабран предсједавајући Савјета министара“, саопштио је Додик.

Он је рекао да је прије два дана разговарао телефоном са хрватским чланом Предсједништва БиХ Жељком Комшићем, који се сагласио да за данас буду заказане консултације, а да је бошњачки члан Шефик Џаферовић рекао да у принципу нема ништа против тога, али да сматра да је потребно још мјесец или мјесец и по дана да се дође до „рашчишћавања ситуације у ФБиХ“, да би они изашли са компактним приједлогом.

„Мислим да се са тих мјесец-два дана купује вријеме због неких проблема и односа у ФБиХ“, оцијенио је Додик.

Изјавио је да намјера да се консултације обаве заједно, усмено, није успјела, јер у просторијама гдје је требало да буду одржане, није било заставе Републике Српске, односно бошњачки члан Предсједништва БиХ тражио је да та просторија „буде декорисана онако како њему одговара“.

„И даље остаје проблем заставе јер су истакнуте двије заставе БиХ од којих једна представља БиХ, а друга Федерацију БиХ и ја као српски члан Предсједништва БиХ не желим да радим под заставама које мене не представљају. Тражио сам да се из Предсједништва БиХ изнесе и застава ФБиХ, кад не може да стоји застава РС. Спреман сам да сутра одржим сједницу Предсједништва БиХ уколико се уклони ова друга застава“, рекао је Додик.

Он је поновио да неће одустати од тога да Република Српска буде видљива у свему јер члан један став три Устава БиХ каже да је БиХ састављена од два равноправна ентитета, нагласивши да тај члан мора да се види свугдје у заједничким институцијама.

„Са тим стварима везано за Републику Српску ја не желим да се играм. Мени је стало до Републике Српске, а није ми стало до БиХ и они морају да науче ту лекцију. Ми не идемо у Сарајево да партиципирамо. Ми хоћемо да будемо репрезентативно уважавани“, истакао је Додик.

Он је рекао да није изабран да би се у Предсједништву понашао у складу са праксама које је неко други наметнуо.

(Срна)

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар