Федерација/БиХ

Додик отворио Сајам привреде у Мостару, нико од Бошњака није дошао

ЗЕМЉА-ПАРТНЕР ОВЕ ГОДИНЕ КИНА ЧИЈИХ 50 ФИРМИ ИЗЛАЖЕ НА 2.000 КВАДРАТНИХ МЕТАРА
  • Мостарски сајам се одржава у Слободној зони Херцеговине на 30.000 квадратних метара затвореног и отвореног изложбеног простора. Трајаће до 13. априла
  • Драган ЧОВИЋ: Звиздић и Џаферовић јуче су отказали долазак. То је лоша порука јер је сајам управо мјесто гдје се могла показати димензија јачања односа унутар БиХ. Тражили су да пошаљемо позив, а и додатно да протоколирамо долазак Звиздића и Џаферовића. Јуче су отказали, а нешто слично се десило и прошле године
  • Вучић је у Мостару са Човићем разговарао и о односима Срба и Хрвата. Подвукао је притом да је БиХ за Србију један од кључних партнера и да је његово присуство у Мостару у складу с том чињеницом. Указао је да је трговинска размјена Србије са БиХ 2015. била милијарду евра, да је прошле године достигла 1,8 милијарди евра, а да се ове године очекује да буде двије милијарде евра

САЈАМ привреде/господарства у Мостару званично је отворио предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик, а гостима су се обратили и представник земље партнера Кине Џанг Шенфенг и директор Мостарског сајма Далфина Бошњак.

„Нека је успјешна ова сајамска манифестација, да буде много добре сарадње“, рекао је Додик и прогласио сајам отвореним.

Додао је да то што је Кина земља партнер сајма говори колико је то важна шанса када глобална економија посустаје, а кинеска економија се показује као важна да не посустане.

„Много тога можемо научити од Кине, како се из тешке ситуације може направити економски узлет“, рекао је Додик.

Указао је да је прошле године земља партнер била Србија, која у региону има највећи узлет и због тога се захвалио Вучићу.

„Сајам није само сусрет привредника него сусрет различитих култура“, поручио је Додик.

Педставник земље партнера Кине Џанг Шенфенг прочитао је писмо које је упутио кинески премијер Ли Кећијанг. Истакао је да је Државни савјет Кине упутио честитке у име кинеске владе и у своје лично име.

Додао је да су остварили дјелотворну обострану сарадњу, те да су спремни ту сарадњу да повећају.

„Мостарски сајам је значајан сајам у региону и Кина ће излагати опрему из области пољопривреде и кућних производа“, рекао је Шенфенг. Додао је да охрабрују и кинеске компаније да граде фабрике у Централној и Источној Европи.

На изложбеном простору од двије хиљаде квадратних метара излаже више од 50 кинеских компанија.

„Учествују и мала и средња предузећа из великог броја провинција Кине“ нагласио је Шенфенг.

Директор Мостарског сајма Далфина Бошњак пожељела је свима добродошлицу у Мостар на 22. Сајам господарства.

„Улажемо напоре да сајам сваке године буде бољи“, рекла је Бошњак. Навела је да ће у склопу сајма који траје пет дана бити и мноштво тематских конференција и округлих столова.

„Почашћени смо што је Кина, трговинска велесила, земља партнер сајма“, истакла је Бошњак и додала да је партнерство са излагачима из Кине, које су присутни на Сајму, значајан допринос Сајму.

Отварању манифестације присуствовали су и предсједник Србије Александар Вучић, предсједавајућа Представничког дома Парламента БиХ Борјана Кришто, те замјеник предсједавајућег Дома народа Парламента БиХ Драган Човић.

Свечаности присуствују бројни други гости из свијета политике, привреде, културе и спорта, вјерски великодостојници.

Мостарски сајам, један од најзначајнијих и најпосјећенијих привредник манифестација у регији, а одржава се у Слободној зони Херцеговине на 30.000 квадратних метара затвореног и отвореног изложбеног простора.

Сајам ће трајати до 13. априла, а предвиђено је одржавање низа конференција, презентација и пословних сусрета привредника.

Човић: Лоша је порука што на Сајму нема ни Џаферовића, ни Звиздића, ни Изетбеговића

НА отварање Сајам у Мостару нису дошли бошњачки лидери, члан Предсједништва БиХ Шефик Џеферовић, предсједавајући Савјета министара Денис Звиздић, и предсједник СДА Бакир Изетбеговић.

Замјеник предсједавајућег Дома народа Парламентарне скупштине БиХ Драган Човић оцјенио је да је то лоша порука и да је сајам управо мјесто гдје се могла показати димензија јачања односа унутар БиХ.

Човић је рекао да су Звиздић и Џаферовић јуче отказали долазак.

„Тражили су да пошаљемо позив, а и додатно да протоколирамо долазак Звиздића и Џаферовића. Јуче су отказали, а нешто слично се десило и прошле године, управо на исти дан када је требало да имамо састанке, Звиздић је из неког разлога отказао.

Сутра ће овдје бити Изетбеговић, па га питајте, мислим да је то најбољи начин“, рекао је Човић новинарима, након састанка са предсједником Србије Александром Вучићем.

То је, подвукао је Човић, лоша порука.

„Морамо показати, управо овдје, кроз сајам у Мостару, ту димензију јачања односа у БиХ, који су данас на многим искушењима. Са те стране ми је жао, али то је њихов избор“, рекао је Човић.

Он је навео да је Сајам ове године организованији него икад до сада и да му је због тога драго због „присуства пријатеља у Мостару“.

На исто питање, предсједник Србије Александар Вучић рекао је да не жели да се мијеша у унутрашње ствари БиХ.

Човић је прокоментарисао и то што БиХ нема представника у Савјету Европе, оцјеном да и то показује какви су односи данас у БиХ и да је то неизмјерна штета.

„То треба уозбиљити до краја и ја се надам да ће разговори, који сам синоћ имао са Додиком, и сутра ћу са Изетбеговићем, њих ојачати у вјери да убрзано морамо да формирамо Савјет министара“, рекао је Човић.

Вучић: Желим да српски производи буду свуда, желим ширу и ближу сарадњу са БиХ

ПРЕДСЈЕДНИК Србије Александар Вучић истакао је данас у Мостару да не пропушта ниједан сајам привреде у овом граду, јер жели да види српске производе на сваком мјесту.

Вучић је, након састанка са замјеником предсједавајућег Дома народа Парламентарне скупштине БиХ и председником ХДЗ-а БиХ Драганом Човићем, изразио задовољство што су и ове године српске компаније из разних делова Србије дошле на Сајам у Мостар да представе своје производе.

Рекао је да се нада да ће сљедеће године бити још више.

„Мој посао је и желим да српски производи буду присутни у Мостару, Широком Бријегу, да се продају на сваком месту. Желимо ширу и ближу сарадњу са БиХ“, објаснио је он.

Подвукао је да је БиХ за Србију један од кључних партнера и да је његово присуство у Мостару у складу с том чињеницом.

Указао је да је трговинска размјена са БиХ 2015. била милијарду евра, да је прошле године достигла 1,8 милијарди евра, а да се ове године очекују двије милијарде евра.

Са Човићем, додао је, разговарао је и о односима Срба и Хрвата.

„Сматрам да без обзира на тешко историјско наслеђе и разлике у ставовима о ономе што се збивало, важно је да градимо будућност у миру и стабилности. То исто желимо са Бошњацима“, рекао је он.

На питање које су новинари упутили Човићу и њему што данас на сајму нема представника бошњачког народа, Вучић је одговорио да не жели да се мијеша у унутрашње ствари.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар