Федерација/БиХ

Иванић: План за аутопут Београд-Сарајево биће повезан са неком Ердогановом посјетом

СРЕО СЕ СА ВУЧЕИЋЕМ И УПОЗОРИО ДА ЋЕ БИТИ ОПАСНО СВАЊИВАЊЕ КРИВИЦЕ НА ИЗБОРНУ КОМИСИЈУ БиХ
  • Са предсједником Србије није разговарао о  отвореним питањима Србије и БиХ, као што је граница, и оцијенио: „Огромна је штета што тај договор није постигнут. Не разумијем зашто је постојала нека врста отпора према разговору јер би то био огроман плус и за Србију и за БиХ и тако лијеп примјер у региону, а заиста је све сведено на једну или двије ствари које нису тако тешке и компликоване“

ЧЛАН Предсједништва БиХ из Републике Српске Младен Иванић изјавио је данас у Београду да је предсједнику Србије Александру Вучићу пренио мишљење да ће проблем Изборног закона ескалирати након избора у БиХ и да је то једно од кључних питања које ће оптеретити политичке прилике у БиХ.

„Сви ови напори које чине међународне институције неће довести до неког резултата релативно брзо зато што нема воље домаћих актера да се о томе постигне брзо рјешење“, рекао је Иванић након састанка новинарима.

Он је нагласио да је уназад годину дана упозоравао на тај проблем и констатовао да је кључ, прије свега, договор о изборима партија у Федерацији БиХ.

„Доминантно – СДА, док траје ова власт, али и свих других који учествују у разговору. Нико жив не може помоћи ако ти људи не желе сами себи да помогну“, рекао је Иванић.

Он је указао да је дио међународних институција спреман на чињеницу да се не може доћи преговорима до рјешења и да ће покушати да одговорност пребацe на Централну изборну комисију, што је велика грешка.

„То је јако погрешно и само пребацивање одговорности и гурање једне институције да она на крају буде одговорна за то“, рекао је Иванић.

Он је навео да га је Вучић информисао о приликама у Србији, посебно о активностима које трају поводом ситуације на Косову и Метохији и да је то била редовна размјена мишљења, каквих ће бити и даље.

Када је ријеч о отвореним питањима Србије и БиХ, као што је граница, Иванић је навео да то није поменуто, рекавши да није реално да у наредна четири мјесеца, колико је остало до избора у БиХ, буде постигнут договор о томе.

„Огромна је штета што тај договор није постигнут. Не разумијем зашто је постојала нека врста отпора према разговору јер би то био огроман плус и за Србију и за БиХ и тако лијеп примјер у региону, а заиста је све сведено на једну или двије ствари које нису тако тешке и компликоване“, рекао је Иванић.

Он је додао да је БиХ важна Србији не само политички него и економски, те да једни другим постају најзначајнији економски партнери и да стога постоји јако много разлога да се односи побољшају.

„Овдје је само питање да ће се у једном тренутку појавити лидери који су спремни истински и отворено да уђу и постигну праве, корисне и добре договоре за обје стране“, нагласио је Иванић.

Када је ријеч о изградњи ауто-пута Београд-Сарајево, Иванић је рекао да се очекује да се ангажује Турска као земља која је показала највећу спремност да изађе са финансијским оквиром.

„Мислим да је то план да се деси да ли приликом првог наредног сусрета или евентуално посјете турског предсједника некој земљи у региону. Увјерен сам да ћемо до јесени са њихове стране имати јасан став како они виде и како та финансијска конструкција треба да се дефинише, па ћемо у БиХ видјети какве су реакције Српске и Федерације БиХ да би се могло ући у посао“, рекао је Иванић.

Тај посао, нагласио је Иванић, неће се брзо завршити и стога га треба добро припремити да би имао шансе да успије. „А, ако само причате, а не урадите ништа, то лако може да пропадне“, поручио је Иванић.

(Срна)

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар