Federacija/BiH

Radončić: Podnosim ostavku, ali to nije predizborni potez

UKAZAO DA SU DŽAFEROVIĆ I TURKOVIĆ PRIMILI AMBASADORA PAKISTANA – DA NISU STALI IZA NJEGA
  • „Na državnom nivou koalicija je završena priča, a što se tiče FBiH SBB odrađuje posao dok se ne napravi koalicija

MINISTAR bezbjednosti BiH, Fahrudin Radončić, najavio je ostavku na tu funkciju.

Razlog ostavke nazvao je „principijelnim“ i zahvalio se SDA što je omogućio da njegova stranka bude dio većine.

Podsjetio je da je tražio pomoć kada su u pitanju migracije, da je imao problem sa ambasadorom Pakistana, te da su Šefik Džaferović, predsjedavajući Predsjedništva BiH i ministarka spoljnih poslova Bisera Turković primili tog ambasadora, a nisu nisu stali iza njega kao ministra.

„Nisam se samo zbog pandemije odmah odlučio za ostavku. Drugi razlog za moje povlačenje je strateško neslaganje vzeano za aferu ‘Respiratori’. Bio sam politički žrtvovan, bio sam u procesu, a ne mislim da jedna brutalna krađa državnog novca ne treba biti procesuirana. Ne tvrdim da je Novalić kriv. Moram reći i da odnosi u koaliciji nisu takvi da procjenjujem da će doći do relaksacije odnosa i da će Vijeće ministara moći dati rezultate i to sam rekao i predsjedavajućem Tegeltiji. Dugoročno, situacija nije optimistična i ponekad treba izaći iz priče tamo gdje situacija nije dobra“, kazao je Radončić, i napomenuo da se Ministarstvo bezbjednosti i on lično trudili da odrade najbolji posao.

Na pitanje je li već uputio ostavku Tegeltiji i da li je lideru SDA Bakiru Izetbegoviću saopštio stav, odgovorio je potvrdno.

Precizirao je da će dati neopozivu ostavku čim se sjednica završi i da neće biti više državni ministar.

Zamoljen da kaže da li to znači da više ne postoji koalicija na federalnom i kantonalnom nivou, Radončić je rekao da je na državnom nivou koalicija završena priča, a što se tiče FBiH, SBB odrađuje posao dok se ne napravi koalicija, a što se tiče vlada u Tuzlanskom i Sarajevskom kantonu, one su do sada stabilne.

Naglasio je da njegova ostavka nije predizborni potez, ali i da je uvjeren da će izbora biti.

Dodao je da će se uvijek truditi da pomogne svojim prijateljima iz SDA.

Na pitanje šta će biti sa imenovanjem direktora SIPA, Radončić je rekao da je predložio Darka Ćuluma i da bi bio sretan da se taj posao brzo završi.

Dodaj komentar

Klikni ovde da postaviš komentar