Главно РС и матица

Амфилохије послије парастоса Павлу Булатовићу: Срамота је што овдје није министар одбране Црне Горе

ПОДГОРИЦА ЗАБРАНИЛА ДА ЧЛАНОВИ ДЕЛЕГАЦИЈЕ ВОЈСКЕ СРБИЈЕ У ГОРЊЕ РОВЦЕ ДОЂУ У УНИФОРМАМА
  • Митрополит црногорско-приморски: „Ови наши сад монтенегрини, како их ја зовемимају неку другу философију, нека им Бог буде на памети и на разуму. Али, срамно је и стидно, да данас овдје није министар одбране Црне Горе. Срамота! Његова срамота и срамота ове Црне Горе, али још већа част Ровчанину Павлу Булатовићу. Великом и дивном и часном Ровчанину и Србину и министру
  • Подгоричке власти су у понедјељак после подне најприје издале дозволу делегацији Министарства одбране за долазак у Колашин у униформама. Међутим, током вечери је амбасадор у Подгорици, ВладимирБожовић, позван на хитан састанак на којем му је саопштено да дозвола за униформе — више не важи. Делегација Војске Србије нијке била заустављена на граничном прелазу са Црном Гором

МИТРОПОЛИТ црногорско-приморски Амфилохије служио је данас, 11. фебруара, Свету архијерејску литургију у манастиру Костриковача у Мртвом Дубоком а након тога у Горњим Ровцима двадесетогодишњи помен Павлу Булатовићу, бившем министру унутрашњих послова Црне Горе и министру одбране Савезне Републике Југославије.

У архипастирској бесједи је казао да је овај древни храм посвећен Пресветој Богородици био запустио иако представља срце Роваца, али не само њих.

Подсиећајући да је та велика светиња, по предању, старија и од манастира Морача, који је подигнут 1252. године, владика је казао да кад запусти људско срце онда и светиње запусте и занемаре се:

„Али, хвала Богу, и у то вријеме кад је запустјела, ипак је била школа. Нека Бог упокоји ктиторе, осниваче, приложнике и добротворе ове светиње, као и учитеље и ђаке, који су се у њој учили знању и науци.Данас посебно помињемо тројицу значајних људи нашега времена: прије двадесет година убијеног Павла Булатовића, недавно упокојеног Светозара Ћираковића и Ранка Јововића, знаменитог пјесника који се јуче упокојио и данас је сахрана у његовом родном Косићу код Даниловграда.

Владика је казао да је Павле Булатовић часан и честити Ровчанин који је невино пострадао, а да се ни данас не зна од чије руке, али Бог знаде и страдалнике и злочинце. По његовом мишљењу Павле ће остати записан у памћењу овога народа као невина жртва.

Светозар Ћираковић, један је од оних двадесет пет професора који су избачени из школе, због тога, како је казао Митрополит, што нису хтиели да предају црногорски језик, јер су предавали српски, њему су се учили и на њему их је васпитала мајка.

„Светозара Ћираковића смо послали у Скадар, тамо је 800 ђака учио српском језику, пошто није могао у Црној Гори. Један изузетан човјек, и као човјек и као родитељ и као педагог“, присетио се Митрополит упокојеног Светозара који је своју службу језику и роду наставио у Албанији 2008. гдие је, са Његовим благослословом, српском језику учио Србе и Црногорце православне, мухамеданске и католичке виере у Скадру, при Удружењу „Розафа-Морача“.

Говорећи о Ранку Јововићу, нагласио је да је он један од најзначајнијих пиесника на српском језику нашега времена који је опиевао и своје муке и своје јаде и своје невоље, посебно надахнут мученичком смрћу свога оца, професора Милоша, који није хтио да приступи братоубилаштву у Црној Гори 1941. године због чега је убијен од братске руке. Та рана је остала тако дубока у срцу његовог сина Ранка, што је опјевао у дивним и чудесним пјесмама, рекао је владика и додао:

„Њима тројици Бог да подари благослов Божији и Царство небеско, а потомству њиховом и овим Ровцима и овој светињи обнову!

Указао је да је било запостављено преко шесто цркава у Црној Гори које су биле малтене пустолине, али су хвала Богу данас обновљене.

„Неки наши министри тзв. културе тврде да је њиховим обнављањем култура Црне Горе оскрнављена. А ја сам Богу благодаран и вама овдје, Ровчанима и Булатовићима, Минићима и свима осталима, који сада послије толико времена обнављате ову светињу, уграђујући се у њу. Надамо се, ако Бог да, да ће ова дивна светиња да процвјета и да ће ускоро бити обновљена.“

Говорећи о свом недавном боравку у Светој Гори, у манастиру Ватопеду и у манастиру Хиландару, владика је казао да му је игуман ватопедски о. Јефрем даривао, дао му на располагање,10 000 $, што је протумачио да је управо игуман предвидио да се тај новац угради у ову светињу:

„Тако да имате у виду, поред ваших прилога, да ће бити и прилози свете лавре ватопедске и манастира Хиландара“, истакао је Митрополит и подсетио на значај манастира Ватопеда, који је колевка не само онима који су се кроз векове тамо подвизавали, него читавог српскога народа, благодарећи Светом Симеону и Светом Сави.

Након Свете службе Божије, Митрополит црногорско-приморски Амфилохије је на гробу Павла Булатовића служио парастос коме су присуствовали и Александар Вулин, министар одбране Републике Србије, и Владимир Божовић, амбасадор Србије у Црној Гори.

„Очекивао бих да буде и министар одбране Црне Горе, јер чини ми се да је Павле Булатовић био министар ондашње савезне државе. Добро, ови наши сад монтенегрини, како их ја зовемимају неку другу философију, нека им Бог буде на памети и на разуму. Али, срамно је и стидно, да данас овдје није министар одбране Црне Горе. Срамота! Његова срамота и срамота ове Црне Горе, али још већа част Ровчанину Павлу Булатовићу, великом и дивном и часном Ровчанину, и Србину и министру. Бог да га упокоји“, истакао је Митрополит црногорско-приморски Амфилохије.

Црногорске власти нису дозволиле српској војној делегацији, на челу министром Александром Вулином, да у Црну Гору уђе у униформама.

Делегација је морала да се пресвуче, да скине униформе да би прешла границу.

Подгоричке власти су у понедjељак послије подне најпре издале дозволу делегацији Министарства одбране долазак у Колашин у униформама.

Међутим, током вечери је амбасадор Божовић позван на хитан састанак на којем му је саопштено да дозвола за униформе — више не важи.

Вулин је Танјугу рекао да нису тачне спекулације да је делегација Војске Србије заустављена на граничном прелазу са Црном Гором, али је потврдио да црногорске власти нису дозволиле српској војној делегацији да у Црну Гору уђе у униформама.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар