Главно Свијет

Болтон: Београд и Приштина о размјени територија разговарају још од 2018.

БИВШИ ТРАМПОВ САВЈЕТНИК ТВРДИ: „ТО НИЈЕ МОЈЕ ИДЕЈА“
  • Џон БОЛТОН: „Лидери Косова и Србије су то тражили. Мислио сам да се морају предузети одређени кораци на Балкану и у Источној Европи. И зато да се смањи руска укљученост

БИВШИ савјетник предсједника САД за националну безбједност Џон Болтон изјавио је за албански портал „Факсвеб“ да корекција границе у оквиру дијалога Београда и Приштине није његова идеја.

Како пише портал, Болтон је рекао да су постојале индикације да су представници Београда и Приштине још 2018. године хтјели да „ријеше питања“, јер су видјели да не могу да остваре економски развој док се односи не нормализују.

„Било је то врло контроверзно унутар тих држава, али се мени учинило да је то вриједно напора. Једна од ствари о којима су разговарали била је могућност размјене територија“, рекао је Болтон.

Болтон је рекао да је оваква идеја дочекана са гнушањем од стране Њемачке, Западне Европе, али и у појединим дијеловима Балкана.

„Моја идеја није размјена територија, али лидери Косова и Србије су то тражили. Мислио сам да се морају предузети одређени кораци на Балкану и у Источној Европи. Прво, да се смањи руска укљученост. На Балкану сам рекао да опасност остаје са неријешеним споровима, то је плодно тло за некога ко може да створи сукобе“, истакао је Болтон.

Спрецијални изасланик америчког предсједника за дијалог Београда и Приштине Ричард Гренел прошлог мјесеца је изјавио да је идеја о размјени територија потекла од Болтона, а не од америчког предсједника Доналнда Трампа.

„Тренутно сам у другачијој позицији због ситуације коју је створио Џон Болтон, а који се разликовао од предсједника Трампа у односу на Косово и Србију. Све вријеме сам морао да се борим са гласинама о размјени територија, што никако није Трампова политика. Обје стране кажу да су то чуле од Болтона“, рекао је тада Гренел у интервјуу за Фокс њуз.

(Танјуг)

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар